Home » Dnevne novosti » BiH » Na području HNK-a u ovoj godini registrovano 2.500 požara

Na području HNK-a u ovoj godini registrovano 2.500 požara

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u ovoj je godine registrovano oko 2.500 požara, od koji je većina izazvana ljudskom faktorom, kazao je Feni glasnogovornik kantonalnog Stožera civilne zaštite Pero Pavlović.

“Nažalost i ove smo godine imali jednu vrlo intenzivnu požarnu sezonu, s tim da je najveći broj zabilježenih požara posljedica ljudske neodgovornosti i nepažnje”, kazao je Pavlović, naglasivši kako je prema pokazateljima kantonalnog MUP-a najveći broj požara izazvan ljudskim faktorom, ili nepažnjom, ili namjerno.

Po njegovim riječima, Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a u ovom trenutku ne raspolaže s tačnim podacima o ukupnom broju izgorjele površine, objekata i sl., kao ni o počinjenoj materijalnoj šteti. “Procjena štete je na jedinicama lokalne samouprave, koje nisu u obvezi da nam te podatke dostave, ukoliko za pojedino područje nije proglašeno stanje elementarne nepogode”, kazao je Pavlović.

Podsjetio je kako kantonalna Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo svake godine na vrijeme, odnosno već u martu i aprilu, nadležne institucije jedinica lokalne samouprave, javna poduzeća, te fizičke i pravne osobe krene upozoravati na njihove obveze kako bi što spremnije dočekali tzv. požarnu sezonu.

“Iz godine u godinu, čine se određeni pomaci u zaštiti, odnosno borbi protiv požara koji još uvijek nisu na zadovoljavajućoj razini. Suzbijanje, tj. borba protiv požara najbolja je ukoliko se kvalitetno pripremimo za sezonu te uradimo sve preventivne mjere”, ustvrdio je Pavlović.

Ocijenio je kako je, kada do požara već dođe, veoma važno registrirati ga na vrijeme te osigurati što bolji i učinkovitiji pristup požarnom mjestu. S tim u vezi Uprava je u jednom od projekta prekogranične suradnje postavila video nadzor, odnosno kamere za rano otkrivanje požara.

“No, kako godinama imamo sve više i više požara, Uprava je sa stručnjacima iz te oblasti istražila te sačinila obilnu studiju o tome koje bi to bilo najbolje rješenje kada je u pitanju nabava zrakoplova za potrebe protupožarne zaštite i gašenja požara na području HNK-a – kazao je Pavlović. Dodao je kako bi na temelju tehnički karakteristika, namjene, tehnološkog aspekta, nabavne cijene, održavanja aviona, isporuke te iskustva susjednih zemalja, kao i financijskih mogućnosti HNK-a, najbolje i financijski najisplativije rješenje bilo nabavka zrakoplova Air Tractor AT-802A Fire Boss (ambibija).

Po njegovim riječima, ostali tipovi zrakoplova koji mogu gasiti požar iz zraka, kao što su helikopter ili kanader nisu prihvatljivi zbog visoke nabavne cijene i visokih troškova održavanja.

Cijena letjelice bi, kako kaže Pavlović, iznosila oko četiri miliona maraka, te bi se po potrebi mogla koristi na području cijele države.

(FENA)