Home » Dnevne novosti » BiH » Na željeznicama RS-a danas jednosatni štrajk upozorenja
Željeznice RS, foto: bhrt.ba

Na željeznicama RS-a danas jednosatni štrajk upozorenja

Sindikati Željeznica Republike Srpske (ŽRS) najavili su za danas jednosatni štrajk upozorenja. Traže redovne isplate plaća, šest neisplaćenih naknada za topli obrok i 11 uplata za prijevoz, te izradu sistematizacije uz aktivno učešće sindikata.

Uprava im, kako navode, po osnovu naknada za topli obrok i regres duguje 14 miliona KM, bez kamata.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin je rekao da su odluku o štrajku upozorenja, koji će biti održan od 10 do 11 sati, donijeli svi sindikati zastupljeni u “Željeznicama RS-a”.

S Vladom i resornim ministarstvom očekuju pregovore o postavljenim zahtjevima od kojih, tvrde, neće odustati.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić ističe da uprava tog javnog preduzeća redovno isplaćuje plaće radnicima te ponavlja da u najavljenoj reorganizaciji “Željeznica RS-a” neće biti otpuštanja radnika.

Sindikati već duže vrijeme pozivaju da se riješi teško finansijsko stanje preduzeća.

“Željeznice RS-a” kontinuirano posluju s gubitkom, koji je na kraju 2014. godine iznosio čak 263,3 miliona KM, ali je Skupština akcionara ovog javnog preduzeća lani smanjila kapital sa 245 miliona, na 50.000 KM kako bi se pokrili nagomilani dugovi ovog preduzeća.

Međutim, i u prva tri mjeseca ove godine ponovo je zabilježen finansijski minus od 5,8 miliona KM, što je za 3,8 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Ovo javno preduzeće 31. marta 2016. godine zapošljavalo je čak 3.147 radnika, a najavljivano restrukturiranje nije pokrenuto.

Radnici “Željeznica RS-a” su sredinom novembra prošle godine protestvovali u Banjoj Luci.

(FENA)