Home » Kultura » Festivali » NAFF 2016 istovremeno u Neumu, Posušju, Stonu, Cetinju i Trebinju

NAFF 2016 istovremeno u Neumu, Posušju, Stonu, Cetinju i Trebinju

Od 25. do 30. jula Neum će biti domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF) u okviru kojega će biti prikazano 75 filmova iz 27 zemalja.

“Ove godine imamo iznimno kvalitetan i bogat program. U takmičarskom dijelu programa bit će prikazano 55 filmova, a u panorami njih 20. Razlike u kvaliteti između ta dva programa, zapravo, nema, ali zbog ograničenoga vremena bilo smo prisiljeni ograničiti broj filmova u takmičarskom programu”, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru direktor NAFF-a Jurinko Rajič.

Ove godine, pored Neuma, NAFF će se istovremeno održavati i u Posušju, Stonu, Cetinju i Trebinju.

Predsjednik ocjenjivačkog suda bit će novinar Goran Milić, a pored njega o najboljim animiranim filmovima ovogodišnjeg NAFF-a odlučivat će: direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić, španski animator Ramon Lopez Seco De Herrera i njemački animator i oskarovac Thomas Stellmach.

Rajič je zahvalio i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čović koji je preuzeo pokroviteljstvo nad Festivalom.

Šef press službe NAFF-a Dragan Marjanović kazao je kako je u proteklih 11 godina NAFF dosegnuo izniman nivo kvalitete te će ovogodišnje izdanje Festivala, uz Sarajevo Film Festival, biti najznačajniji kulturni događaj u BiH.

“To, nažalost, nisu prepoznali samo Neum i Bosna i Hercegovina. Zastrašujuće je da organizatori festivala, koji je u top deset svjetskih festivala animiranog filma, imaju problema s najosnovnijim stvarima”, kazao je Marjanović.

Dodao je kako se o NAFF-u puno bolje priča vani, nego u samom Neumu i Bosni i Hercegovini.

“Zadatak je svih nas da pošaljemo poruku kako se od ovoga festivala može napraviti svjetska priča. Ove godine poslali su nam film i iz Sjeverne Koreje. NAFF je jedini festival na kojem Iranci i Amerikanci, Židovi i Arapi mogu sjediti za istim stolom”, poručio je Marjanović.

Jedanaesto izdanje NAFF-a održat će se u hotelu Sunce. Od 25. do 29. juna bit će prikazani filmovi u okviru takmičarskog dijela programa i panorame, a završnog dana Festivala, 30. juna, u 21 sat, predviđeno je svečano zatvaranje NAFF-a i dodjela nagrada najuspješnijim ostvarenjima.

Prije završne svečanosti, u 19 sati bit će održana konferencija za novinare.

(FENA)