Home » AbrašMEDIA » “Naša djeca” Mostar otvaraju butik s novim imenom

“Naša djeca” Mostar otvaraju butik s novim imenom

Udruženje građana (UG) „Naša djeca-Our kids u BiH”, u cilju realizacije svoje humanitarne misije, osnovalo je društvo sa ograničenom odgovornošću „Prijatelji – Friends“ d.o.o.

Otvaranje dobrotvornog kutka „Prijatelji – Friends“ će biti upriličeno u subotu, 10. februara, u 8:00 sati.

Prvi ogranak „socijalnog preduzetništva“ Udruženja ima za cilj radno osposobljavanje i upošljavanje omladinaca koji su odrasli u dječijim domovima i koji po punoljetstvu napuštaju institucionalni smještaj.

Second hand „Prijatelji – Friends“ butik, koji je i u prethodnom periodu bio jedan od projektnih aktivnosti Udruženja, sada je ogranak Udruženja, registrovan u skladu sa propisima i zakonskim odredbama društva sa ograničenom odgovornošću, saopćeno je iz udruženja.

Iz udruženja ističu da nisu zadovoljni činjenicom da u našoj državi nije definisan zakon koji jasno propisuje i uređuje odredbe socijalnog preduzetništva, dakle, ono kroz zakonske odredbe ne postoji, iako ima za cilj društveno dobro, a ne lični interes pojednica.

Da bi uspješno i transparentno realizovalo svoju humanitarnu misiju u korist djece i omladine bez roditeljskog staranja, Udruženje je registrovalo društvo sa ograničenom odgovrnošću, koje iako će raditi društveno korisne aktivnosti u korist djece i omladine bez roditeljskog staranja, nažalost, neće biti oslobođeno državnih taksi i naknada, te istim podliježe kao i svaki drugi privatni preduzetnik.

„U svim uređenim evropskim zemljama postoji jasna granica i razlika između privatnog i socijalnog poduzetništva. U našoj državi nažalost granice kojima bi se omeđilo što jest, a što nije socijalno poduzetništvo su još uvijek zamagljene, jer nisu jasno definirane i određene Zakonskim odrednicama. Za omladince koji su odrasli u Dječijim domovima kada navrše osamnaest godine i moraju iste napustiti život ne prestaje. Iako država nažalost još nije prepoznala važnost sistem podrške osnaživanja navedene populacije s ciljem riješavanja njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja, oni ne mogu čekati sutra, jer moraju živjeti danas! U budućem periodu Udruženje će nastojati kroz svoje projektne aktivnosti i ogranke preduzetništva dati priliku i mogućnosti za osnaživanja, radna osposobljavanja i zapošljavanja što većeg broja omladine bez roditeljskog staranja kako bi im pomogli u rješavanju osnovnih egzistencijalnih pitanja“, poručila je Aida Kajan, predstavnica Udruženja.

Iz udruženja pozivaju građane da podrže njihov hmanitarni rad, tako što ćete posjetiti njihov prodajni ogranak na adresi: Maršala Tita 125. svakim danom u vremenskom peridu od 8:00 do 20:00 sati.

Udruženja, poput „Naše djece – Our kisu u BiH“, u svojoj humanitarnoj misiji realizuje društveno korisne projekte, koji zavrjeđuju podršku svih nas.

(AbrašMEDIA)