Home » Društvo » Naučnici otkrili još jednu planetu na kojoj bi moglo biti života

Naučnici otkrili još jednu planetu na kojoj bi moglo biti života

Naučnici su otkrili jednu novu planetu koja spada među malobrojna svemirska tijela na kojima bi mogao da se razvije neki oblik života, objavio je časopis Nature, a prenosi agencija Beta.

„Nismo mogli naći bolji cilj u potrazi za dokazima života van Zemlje“, rekao je o tom otkriću koautor studije Jason Dittmann iz Centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu, SAD.

Ta čudesna planeta, nazvana „LHS 1140b“, u orbiti je jedne zvijezde u sazviježđu Kita, udaljenom od Zemlje 40 svjetlosnih godina, odnosno 378.400 milijardi kilometara. Ta planeta nije prva „rođaka“ Zemlje koju su astronomi otkrili, ali „ima mnogo prednosti“, rekao je Xavier Bonfils, koji priznaje da je „veoma uzbuđen“ otkrićem.

Orbita te „egzoplanete“ je u nastanjivoj zoni orbite oko zvijezde, odnosno na „pravoj udaljenosti od nje, što bi omogućilo da na površini ima vode u tečnom obliku, što je neophodno za život“, rekao je Dittmann.

Ta planeta ima prečnik 1,4 puta veći od prečnika Zemlje i šest puta veću masu, a astronomi su zaključili da je stjenovita, kao i Zemlja.

„Nadamo se da ima atmosferu“, rekao je Xavier Bonfils, astronom Naučne opservatorije Univerziteta u Grenobleu.

Da bi eventualno našli život, naučnici traže planete slične Zemlji i februara ove godine su saopštili da su otkrili sedam takvih planeta, od koji je moguće da na površini tri ima vode u tečnom stanju.

Te planete kruže oko patuljaste zvijezde nazvane „TRAPPIST-1“, a novotkrivena planeta „LHS 1140b“ ušla bi „u vrh te tabele“, objavili su naučnici.

(Agencije)