Home » AbrašMEDIA » Nimalo slučajna anketa: Tko je bio Kosta Abrašević?
Kosta Abrašević (1879 - 1898)

Nimalo slučajna anketa: Tko je bio Kosta Abrašević?

Dana dvadeset i petog septembra, u prostorijama bara Kosta, mjestu gdje slobodni mislioci smišljaju revolucije, a u slobodno vrijeme piju kafice uz cigaru, trač i igraju jednu od najdosadnijih igara na svijetu – tavlu, urađena je kratka anonimna anketa. Anketa je održana na “prepad” u podnevnim satima, a ciljna grupa bili su omladinci, srednjoškolci i klinci. Pitanja koja su postavljena bila su: 1. Jeste li čuli za Kostu Abraševića? 2. Znate li tko je bio Kosta Abrašević? 3. Napišite što znate o Kosti Abraševiću.

Autor: Nikola Rončević, AbrašMEDIA

Rezultati su bili takvi da od petnaest ispitanika četvero nije ni čulo niti znalo za Kostu Abraševiča, osmoro su samo čuli, dok ih je troje čulo i znalo tko je bio Abrašević. U zadatku gdje je trebalo napisati što znaju dani su sljedeći odgovori: ”On je bio prvi srpski proleterski pjesnik. Dali su ime kafiću po njemu. Njegove su pjesme ponikle u doba kada su socijalističke ideje bile na pomolu. Koristio je nadimak svoga oca Abraš. Njegove pjesme su objavljivane u radničkim novinama.” Treba napomenuti da je anketa bila pismena i nije vršena u kontroliranim uvjetima, što znači da su se informacije mogle guglati. S tim na umu možda su sljedeći odgovori autentičniji: ”Ne znam ništa u vezi njega”, ”Ne znam ništa, ali mora da je neki dobar lik ako su imenovali ovaj drama kafić po njemu.” ”Znam da je pisao pjesme i da je umro jako mlad.”

Cilj ankete je bio vidjeti koliko mladi posjetitelji OKC Abraševića obraćaju pozornost na ime mjesta u koje zalaze. Priloženi rezultati upućuju na to da uglavnom obraćaju pozornost na ime, ali da nemaju interesa znati tko je bila osoba i zašto je to mjesto tako imenovano. Time dolazimo do pitanja je li uopće bitno podrobnije znati o nazivu institucija u koje izlazimo. Je li važno znati biografije osoba po kojima su nazivane ulice, škole, bolnice, trgovi, mostovi? Ako nije važno, onda smo nazive institucija ogolili na topografsku odrednicu prema kojoj se orijentiramo. Ako nije važno, onda smo smisao imenovanja izgubili, a ono je odavanje počasti istaknutim ljudima za svoje doprinose društvu. Naravno da ne možemo znati o svakom sokaku zašto se zove kako se zove, ali ako nemamo interes prema mjestu koji je dio naše svakodnevnice, pa čak i gradskog identiteta, onda se ne trebamo čuditi kada netko naše neznanje iskorištava. Borba protiv imenovanja mjesta prema zločincima poput ”Ulice viteza Rafaela Bobana”, ”Ulice Jure Francetića”, počinje od nas samih i našeg interesa za spoznavanjem svijeta u kojem živimo ili OKC možemo preimenovati u Omladinski kulturni centar ”Josip Katalenić”. Za one koji žele znati više o Kosti Abraševiću neka posjete sljedeći link http://abrasmedia.info/kosta-abrasevic-pjesnik-bunta/ članak koji je pisan prošle godine.

A možete guglati na vikipedijama
https://sr.wikipedia.org/wiki/Kosta_Abra%C5%A1evi%C4%87
https://en.wikipedia.org/wiki/Kosta_Abra%C5%A1evi%C4%87
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kosta_Abra%C5%A1evi%C4%87