Home » AbrašMEDIA » Obilježen Dan oslobođenja Mostara

Obilježen Dan oslobođenja Mostara

Danas su na više lokacija u gradu delegacije UABNOR-a Grada Mostara, SDP-a, DF-a, te nevladinih organizacija i udruženja, položili vijence i odali počast poginulima čime je obilježen 14. februara Dan oslobođenja Mostara od fažizma u Drugom svjetskom ratu. Partizansko spomen groblje obišle su i brojne delegacije političara, a zatekle su ih nova vandalska uništavanja ovog vrijednog spomenika.

“Ovaj dan i svi ovi dani su zapravo nastojanje da se mladim ljudima otvore oči, da im se kaže šta to mi sve baštinimo, a mnogo veći gradovi bi bili ponosni kada bi imali ono što Mostar ima u svojoj istoriji”, rekao je predsjednik UABNOR-a Mostar, Sead Đulić.

Amer Zagorčić podsjetio je kako je u oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu “ugrađeno” oko 2350 života građana grada koji je tad imao 19 hiljada stanovnika.

“Poređenja radi, ako to prenesemo na ovaj rat, to bi značilo da je u ovom ratu poginulo oko 15 hiljada ljudi, tolike su razmjere bile i tolika je cijena plaćena za taj 14-ti februar. Niko nema pravo taj 14. februar dovoditi u pitanje”, kazao je Zagorčić.

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru Sergio Šotrić kazao je da je vandalizam na groblju izvršen u posljednja 24 sata.

“Ne bih uopće govorio o ljudima koji pod okriljem noći uništavaju nadgrobne ploče, već ću samo reći da nas taj vandalizam neće zaustaviti na putu evropskih integracija. Danas brojne delegacije odaju počast našim kćerima i sinovima koji su u doba najmračnijeg perioda evropske historije stali u odbranu slobode. Institucije su obavezne da rade svoj posao, tako je posao policije i MUP-a da pronađu počinioce”, izjavio je Sergio Šotrić.

UABNOR-ova manifestacija “Dani antifašizma u Mostaru” nastavlja se večeras u Centru za kulturu, s početkom u 19 sati, promocijom knjige “Tito i mi – jučer, danas, sutra”. Među ostalim, za subotu je najavljena i svečana akademija i dodjela februarskih priznanja u Narodnom pozorištu Mostar, dok će se istog dana na Partizanskom spomen-groblju okupiti antifašisti iz država bivše Jugoslavije.

(AbrašMEDIA)