Home » AbrašMEDIA » Obnovljeni ZVRK kreće iz Mostara – razgovor sa Jasminom Prolić

Obnovljeni ZVRK kreće iz Mostara – razgovor sa Jasminom Prolić

Festival “Zvrk” ugledaće svjetlost četvrtog izdanja zahvaljujući ljubiteljima suvremenog plesa, međunarodnim projektima, kao i suradnji i podršci lokalnih partnera. I ovogodišnji „Zvrk“ ima za cilj promovirati lokalne umjetnike i umjetnice, koji djeluju u oblasti savremenog plesa i performansa. Tokom dvanaest dana programa, publika će imati priliku otkriti 30 umjetnika, koji će predstaviti svoje scenske uradke u javnim prostorima tri bosanskohercegovačka grada.

Autor: Husein Oručević, AbrašMEDIA

Zvrkova plesna karavana ove godine polazi iz Mostra, gdje će se zadržati i stvarati od 20.-25. septembra, kasnije se seli u Sarajevo, a svoje putovanje po BiH završava u Banja Luci 1. oktobra.

Obnovljeni festival „Zvrk“ je za naš radio predstavila direktorica festivala, Jasmina Prolić. Ovogodišnja tema vodilja Zvrka je MIGRACIJA.

Ona nam je pojasnila na koji način se festival želi dotaknuti ove teme: „Tema migracije, pored svoje aktuelne sociološko-političke relevantnosti na tlu Europe – duboka je i značajna i u svim svojim ostalim aspektima; filozofskim, duhovnim, historijskim, kulturološkim, umjetničkim. Umjetnici i umjetnice pozvani su da daju svoj jedinstveni uvid u temu, iz bilo kojeg od uglova. Budući da je platforma za nastup javni prostor grada, jedan od najvažnijih faktora biće uspostavljanje komunikacije sa prostorom, odnosno odabir lokacije koja će pomoći umjetničkom djelu da dodatno progovori: snažnije i otvorenije.“

Posebnu zahvalnost iskazala je kolegici i dugodošnjoj suradnici Nataši Hajdarević. Nataša dugi niz godina radi kao balerina, magistrirala je menadžment, koordinira aktivnosti Zvrka i ključna je osoba za produkciju ovogodišnjeg obnovljenog Festivala.

Jasmina Prolić je sarajevska balerina i koreografkinja. Plesačku karijeru je počela u Narodnom pozorištu, a danas radi širom Europe, ponajviše u Francuskoj i Holandiji.

U nastavku poslušajte priču o međunarodnim festivalu savremenog plesa “Zvrk”: