Home » AbrašMEDIA » Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma

Obilježavanje 14. februara, praznika oslobođenja Mostara od Hitlerove fašističke koalicije, biti će upriličeno na Partizanskom spomen groblju u Mostaru – Nacionalnom spomeniku države Bosne i Hercegovine u srijedu, 14.02.2018. godine u 13:30 sati, rečeno je danas na konferenciji za medije.

Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru – Nacionalnog spomenika BiH, želi upoznati javnost da, kao i ranijih godina, uz obilježavanje 14. februara, praznika oslobođenja Mostara od Hitlerove fašističke koalicije, namjeravaju obići Spomenik kako bi se odala dužna počast i iskazao pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znaku slobode, zajedničkog života, multietnickog karaktera, slobodnog i nepokorenog evropskog grada Mostara.

Pozivali su i sve građane Mostara da im se pridruže u srijedu na platou ispred Partizanskog spomen groblja, kako bi zajedno učestvovali u ovom časnom događaju i sjećanju kojim slavimo mir, slobodu, zajednički život i sve općeprihvaćene tekovine i vrijednosti evropske porodice država i naroda.

“Želimo zajedno položiti cvijeće na zajednički oltar svih žrtava Narodoslobodilačke borbe 1941-1945 godine, kada želimo i poručiti da će Odbor za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika ostati ustrajan kako bi se do kraja realizirale već definisane i projektima obuhvaćene sve ključne faze obnove Partizanskog spomen groblja i ovoj vrijednoj spomeničkoj cjelini vratio nekadašnji izgled.”, rečeno je na konferenciji.

Govoreći o obnovi Partizanskog spomen groblja rekli su kako je društvena akcija sanacije i rekonstrukcije svih sadržaja koje obuhvata kompleks Partizanskog spomen groblja već završena u prvoj fazi kada je zajedničkom aktivnošću gradskih komunalnih preduzeća obavljeno kompletno grubo čišćenje spomeničkog kompleksa.

“Želimo podsjetiti da je naša društvena akcija radi sanacije i rekonstrukcije svih sadržaja koje obuhvata kompleks Partizanskog spomen groblja, već završena u prvoj fazi kada je zajedničkom aktivnošću gradskih komunalnih preduzeća obavljeno kompletno grubo čišćenje spomeničkog kompleksa.

Ovo je prilika da iskažemo dužnu zahvalnost u ime svih Mostaraca građanima Grada Sarajeva i njihovom gradonačelniku Abdulahu Skaki, koji je obezbijedio ozbiljnu finansijsku donaciju kojom su plaćeni svi dosadašnji radovi na čišćenju spomeničkog kompleksa. Odbor je u prilici da obavijesti javnost da je naša akcija naišla na ozbiljnu podršku kako federalnih, tako i državnih organa vlasti, koji su izrazili punu spremnost da učestvuju i doprinose u svim etapama rekonstrukcije ovog spomenika.

Želimo istaći i da je sve veći broj organizacija i privrednih društava koje su na poziv našeg Odbora, iskazale namjeru da učestvuju u realizaciji pojedinačnih faza obnove ovog nacionalnog spomenika. Svima njima i na ovaj način želimo iskazati našu zahvalnost i poštovanje.”, navode iz Odbora.

(AbrašMEDIA)