Home » Dnevne novosti » BiH » Održano prvo zasjedanje Skupštine SPKD “Prosvjeta” na nivou FBiH

Održano prvo zasjedanje Skupštine SPKD “Prosvjeta” na nivou FBiH

Prvo zasjedanje Skupštine Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), uz učešće delegata iz “Prosvjeta” koje djeluju na području Sarajeva, Zenice i Mostara, održano je jučer u Sarajevu.

Ovom prilikom potvrđeno je rukovodstvo “Prosvjete” u FBiH u narednom periodu, a to su predsjednik Savo Vlaški iz SPKD “Prosvjeta” Sarajevo te potpredsjednici Miro Janjušić iz zeničke “Prosvjete” i Goran Kosanić iz mostarske “Prosvjete”, dok je predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” u FBiH Dejan Garić.

Delegati su razmatrali plan rada za naredni period te se saglasili da je neophodno pojačati rad na organiziranju “Prosvjete” na područjima gdje ona ne postoji, a pokazala se potreba za njenim radom, kako bi se sveobuhvatnije radilo na očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije na teritoriji FBiH.

Ukazana je i potreba za pokretanjem više programa unutar Društva koje bi okupljalo i animiralo mlađe generacije, kao i potreba za predanijim zajedničkim radom na pokretanju novih manifestacija koje bi afirmirale kulturne vrijednosti, kako srpskog, tako i ostalih naroda u BiH.

Istaknuto je da se SPKD “Prosvjeta” na području FBiH suočava s nizom problema, između ostalih, s otežanim finansiranjem, sve manjim sredstvima od različitih nivoa vlasti, nesrazmjerom kada je u pitanju finansiranje “Prosvjete” i drugih nacionalnih kulturnih društava te problemom povrata imovine.

Veliki problem predstavlja nepostojanje zakona o restituciji, ali i odnos vlasti prema ovom problemu. Kao još jedan od ciljeva u narednom periodu naglašena je neophodnost jačanja izdavačke djelatnosti svih “Prosvjeta” koje djeluju u okviru Društva na nivou FBiH, kako bi se očuvao i popularizirao srpski jezik i ćirilično pismo.

U zaključcima Skupštine SPKD “Prosvjeta” u FBiH ističe se i potreba za uspostavljanjem čvršće koordinacije između svih društava, organizacija i institucija sa srpskim predznakom te istaknutih pojedinaca i izabranih političkih predstavnika iz reda srpskog naroda, kako bi se zajednički istakli problemi s kojima se ove organizacije, ali i pojedinci, susreću u svakodnevnom životu i radu.

Također, potrebno je zajednički apelovati na institucije vlasti kako bi prepoznati problemi bili riješeni te kako bi se obezbijedilo poštovanje prava na ravnopravnost jezika i pisma, prava na rad i zapošljavanje te ostalih prava, s ciljem poštivanja konstitutivnosti naroda na cijelom pordučju BiH, ne samo na papiru, već i u stvarnosti, saopćeno je iz SPKD “Prosvjeta” Sarajevo.