Home » Društvo » Antifašizam » Održano suđenje neonacistima u Novom Sadu

Održano suđenje neonacistima u Novom Sadu

U Novom Sadu nastavljeno suđenje vođi neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću. Novo ročište 7. decembra.

Suđenje se odvija pred Višim sudom u Novom Sadu, a vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović i Nedeljko Pešić su osumnjičeni da su 7. oktobra 2007. napadom na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu izazvali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost.

U prethodna dva navrata suđenje je odloženo jer je Pešićev advokat bio bolestan ili se nalazio na godišnjem odmoru.

Advokati odbrane ranije su predložili da u svojstvu svjedoka bude saslušano i 15 pripadnika žandarmerije koji su tog dana bili u policijskom kordonu kod ograde Doma vojske. Odluka o njihovom saslušanju biće donijeta nakon pregledanog snimka, najavila je ranije sutkinja Slobodanka Gutović.

Ako bi prijedlog bio odbijen, preostalo bi da se u nastavku suđenja još iznesu završne riječi i, nakon više od decenije od podnošenja krivične prijave, izrekne prvostepena sudska presuda.

Ovo suđenje je nakon dugogodišnjeg odlaganja faktički počelo 17. oktobra prošle godine. Pešić je svoj iskaz dao prvog dana suđenja, dok se Davidoviću sudi u odsustvu jer se krije u inostranstvu.

Njemu je dodijeljen i advokat po službenoj dužnosti. Protiv većine pripadnika Nacionalnog stroja takođe se vodio postupak, ali je tužilaštvo krajem 2015. odustalo od daljeg krivičnog gonjenja njih sedmorice za nasilničko ponašanje prema učesnicima antifašističke šetnje, jer su već bili prekršajno kažnjeni zbog istog događaja.

Zaprijećena kazna za nasilničko ponašanje iznosi do pet godina zatvora, a tužilaštvo se u ovom slučaju odlučilo da prihvati prekršajne presude koje su iznosile od sedam do 25 dana zatvora, a neke su bile i oslobađajuće.

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su još ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Pospiš je zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti dobio jedinstvanu kaznu od godinu dana i četiri mjeseca zatvora, dok je Milovanović dobio šest mjeseci zatvora zbog nasilništva.

Incident se dogodio kada su učesnike skupa “Stop fašizmu”, pošto su krenuli u mirnu šetnju ka Keju žrtava racije, iz Doma vojske napali pripadnici Nacionalnog stroja i pored toga što je policija neonacistima zabranila okupljanje.

Tokom kraćeg koškanja kod ograde Doma vojske, kamenicama je pogođeno nekoliko građana, a među njima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome je razbijena glava, kao i pomoćniku snimatelja tadašnje Televizije B92 Ivanu Stevanoviću.

Nakon toga pripadnici žandarmerije utrčali su u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su Davidović, Pospiš i Pešić terećeni da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili i Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

(B92)