Home » AbrašMEDIA » Otvorena izložba o liku i djelu Džemala Bijedića
sdr

Otvorena izložba o liku i djelu Džemala Bijedića

Povodom obilježavanja 41. godišnjice od pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizuje izložbu pod nazivom “Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar 1977”, koju su pripremili kustosica muzeja, Indira Gaštan-Bešo i magistar i muzejski pedagog, Elma Marić.

Izložba je upriličena u mostarskom Centru za kulturu.

“Po prirodi svoje djelatnosti Muzej hercegovine u obilježavanju nekih važnih događaja posebnu pažnju posvećuje jednom periodu 20. stoljeća i istaknutim pojedincima tog vremena, jedan od njih je svakako Džemal Bijedić”, izjavio je direktor Muzeja Hercegovina, Asim Krhan.

Na izložbi je prikazano 18 panoa na kojima su predstavljene fotografije sa mjesta nesreće, gdje se mogu vidjeti dijelovi srušenog aviona u kojem su poginuli Džemal i Razija Bijedić, zatim fotografije sa komemoracije iz Doma jugoslavenske narodne armije i Skupštine Savezne federativne Republike Jugoslavije. Fotografije sa komemorativne sjednice u Saveznom izvršnom vijeću, fotografije obilaska posmrtnih ostataka u sali Skupštine Beograd i zgrade Predsjedništva Savezne Republike Bosne i Hercegovine, također, fotografije iz Mostara sa zastavama spuštenim na pola koplja na glavnoj Titovoj ulici, ispred Gradske Banje, robne kuće Razvitak i HIT. Pored fotografija iz zbirke značajni su i telegrami saučešća te prilozi iz štampanih medija.


“Na izložbi je predstavljena bogata i značajna dokumentacija iz zbirke Muzeja Hercegovine Mostar, odnosno zbirke Džemala Bijedića o komemoraciji i sahrani”, izjavila je kustosica Indira Gaštan-Bešo

“To nije samo sjećanje na jednu ličnost, sjećanje na jednog čovjeka. To je zapravo povratak vrijednostima koje mi baštinimo, a koje je u sebi nosio i Džemal Bijedić. Iz današnje perspektive možemo zaključiti da je Džemal Bijedić bio jedan od rijetkih političara koji je bio svjestan političkog konteksta u kojem je živio i radio i čovjek koji je u tom političkom kontekstu mogao shvatiti šta je politička realnost i šta je u takvim okolnostima realno moguće učiniti. To je čovjek koji je kroz život prošao jedan mukotrpan i težak put, čovjek koji je u borbu protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata ušao beskrupulozno i hrabro. Tu antifašističku notu Bijedić je njegovao i razvijao i u svojoj političkoj djelatnosti sve do pogibije”, izjavio je, između ostalog, Husnija Kamberović, profesor Sarajevskog univerziteta.

Više fotografija sa izložbe pogledajte u našoj fotogaleriji.

(AbrašMEDIA)