Home » AbrašMEDIA » Otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

U okviru  projekta energetske učinkovitosti u Bosni Hercegovini (Bosnia Energy Efficiency Project – BEEP), u Mostaru je danas svečano otvorena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojoj je finalizirana implementacija mjera energetske učinkovitosti.

Psihijatrijska klinika je jedan od 18 javnih objekata koji je renoviran u okviru projekta u toku 2016. godine. U obnovu je uloženo više od 809 hiljada KM, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti. Implementacija mjera energetske učinkovitosti na Psihijatrijskoj bolnici podrazumijevala je integriranje termičke izolacije u fasadu objekta i krova, kao i zamjenu vanjskih otvora na ovojnici fasadnih površina.

Svečanom otvorenju  klinike, između ostalih, prisustvovali su i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, doc. dr. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, kao i predstavnici SKB Mostar – direktor prof. dr. sc. Ante Kvesić i šef Klinike za psihijatriju prof. dr. sc. Miro Klarić.

„Ponosni smo na implementaciju ovog veoma značajnog projekta, kao i činjenicu da energetska učinkovitost postaje sve značajnija tema u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo prostornog uređenja će i dalje nastojati osigurati što bolje uvjete za implementiranje projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganja u području energetske učinkovitosti u ovom dijelu zemlje”, rekao je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja

“Okolnosti, stanje u zdravstu, stanje u državi, nedaće s kojima se borimo već 25 godina, unutar naše kuće nekako najteže prolazi upravo psihijatrija i  pacijenti koji u njoj borave. I zato danas imamo još više razloga za zadovoljstvo zbog toga što se to dogodilo na ovom objektu”, rekao je Ante Kvesić direktor SKB Mostar

„Zgrada koja se nalazi u središtu grada koja je bila dosta stara i oronula, praktički je bila neupotrebljiva za boravak bolesnika, rekao je Miro Klarić šef odjela Klinike za psihijatriju, te dodao da je uz razumijevanje dobrih ljudi išao projekat energetskog utopljavanja zgrada na državnoj razini. Projekat je raspisan prije četiri-pet godina. Konkurs na koji smo se prijavili je raspisalo Federalno ministarstvo za prostorno uređenje. Na našu sreću i radost taj projekat je prošao i krenuli su ljetos radovi u vrijednosti od oko 800 hiljada maraka. Sa tim radovima ova klinika je dobila je novu fasadu, nove otvore, promjenili su se uvjeti rada i boravka u ovoj klinici. Tako da se nadamo da su stvoreni uvjeti za razvoj ove službe i za kvalitetan boravak naših bolesnika u ovom prostoru“, dodao je  Klarić .

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira uz pomoć Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2018. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati oko 80.000 korisnika objekata u javnom sektoru. Također, ovaj projekt pruža podršku Vladi na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.

(AbrašMEDIA)