Home » AbrašMEDIA » Paklen je put do raja – Ben Frost „Threshold of Faith“ (EP)

Paklen je put do raja – Ben Frost „Threshold of Faith“ (EP)

Samotno je to sunce u beskrajno dalekom sazviježđu, koje muzičkim talasima zagrijava jednako intenzivno kao ovoljetni mostarski ćolopek. Neki ga se plaše, drugi su njegovim muzičkim stilom fascinirani. To je beskompromisni svirač/igrač koji tačno zna šta o njemu misle, šta se od njega očekuje, ali bez pardona stvara muziku onako, kako je to njemu drago. Zato Bena Frosta cijenim, volim, a upravo izašli EP svrstavam u iznimna muzička djela.

Autor Husein Oručević, AbršMEDIA

Kada se na prethodno rečeno doda i to da se s Benovom stilistikom i zvukom producentski zabavlja legendarni Steve Albini („Big Black“ i „Shellac“), tada nemamo izbora: „slušati, slušati i samo slušati…“ Obojica imaju kristalno jasan stav u muzici. Obojica posjeduju snažan ideološki fundament i dugogodišnje iskustvo koje nikada ne izdaju dok umjetnički stvaraju. „Threshold of Faith“ (EP) je ogledalo njihovog umijeća.

Novi EP otvara hrapava glasovna dobrodošlica Dartha Vadera („Threshold of Faith“). Prepoznatljiva astma „zvjezdanog zla“ prožima drugi plan sulude i udarne kompozicije. Snaga zvučnog udara lomi bubnjiće. Muzika je to iz koje izrasta trnovita ruža, probada uši. Izdržao sam!

„Threshold of Faith“ je zvučna inicijacija, šum matrica, za sve ono što su nam Frost i Albini u muzičko-eksperimentalnom smislu ovim djelom ponudili. Pakao Frosta najbolje se ogleda se u pjesmi „Euridice`s Heel (Hades)” kroz koju suptilno bruji Steve Albini gitara… Jedino na što bih se mogao požaliti je to da se znalci nisu usudili snimili dugosvirajući album, nego ponuđenu skraćenu muzičku verziju. Ovdje moram stati, ostatak morate poslušati i sami doživjeti.

Poruka za lijene i strpljve – Naredni muzički susret „Ponedjeljak ko nedjelja“ (21.  8. u 19.39 sati – OKC Abrašević) zasviraćemo u cjelosti ovo pakleno eksperimentalno djelo.