Home » AbrašMEDIA » Parlament BiH naložio promjenu imena mostarskih ulica nazvanih po ustaškim zločincima
Ulica Vokića i Lorkovića, foto: www.abrasmedia.info

Parlament BiH naložio promjenu imena mostarskih ulica nazvanih po ustaškim zločincima

Na 31. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 15.6.2016. godine, poslanici su u okviru 16. tačke dnevnog reda glasali o Inicijativi poslanika SDP BiH dr. Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Tom prilikom su poslanici najvišeg zakonodavnog organa u državi Bosni i Hercegovini, u drugom krugu glasanja, izglasali prijedlog Inicijative koja podrazumijeva hitnu i konkretnu aktivnost gradonačelnika Ljube Bešlića i lokalnih organa vlasti u Gradu Mostaru s ciljem trajnog ukidanja imena ulica koje nose nazive osvjedočenih ustaških zločinaca.

SDP BiH javno je pozvao aktuelnog gradonačelnika Mostara, Ljubu Bešlića, da u najkraćem roku, bez odlaganja, uslovljavanja i opstruiranja ispoštuje usvojenu odluku najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Herecegovine. Gradonačelnika Mostara pozvali su da u predstojećem neodložnom realiziranju ove odluke prestane iznositi netačne i nepotpune informacije, a pogotovo da ne daje sebi za pravo da izjednačava historijsku ulogu Titovih antifašista sa Pavelićevim fašistima i zločincima. Titovi antifašisti su planetarno dokazani i priznati saveznici svjetske antifašističke koalicije i njihove zasluge u borbi za antifašizam i obnovu bosanskohercegovačke državnosti niko i nikada neće moći osporiti, navode iz SDP-a.

Za nastavak politike javnog afirmiranja i veličanja ustaških zločinaca na mostarskim ulicama glasali su poslanici HDZ-a dok su poslanici SDS-a bili suzdržani. Sada definitivno znamo da je HDZ Dragana Čovića inicijator, autor i najveći branitelj opstanka ulica koje nose imena ustaških zločinaca, zaključuje poslanik Denis Bećirović.