Home » AbrašMEDIA » Pivolucija, pokušaj treći – razgovor sa Arslanom Ratom Mesihovićem

Pivolucija, pokušaj treći – razgovor sa Arslanom Ratom Mesihovićem

Prva mostarska craft pivara „OldbridZ“ i ove godine organizira „BiH craft beer festival“. Treća po redu „Pivolucija“ će se održati u petak i subotu (22. i 23. septembra) u OKC Abrašević.

Od 2013. godine u Mostaru su osnovane 4 mikro pivare koje proizvode desetak vrsta vrhunskih domaćih craft piva. Pored naših predstavnika, na ovogodišnjem BiH craft beer festivalu, svoja piva će predstaviti svi najznačajniji craft pivari Balkana.

Nisam baš ljubitelj piva, vino mi je bliže srcu, no priča o razvoju craft piva je toliko zanimljiva da je lako postati pivopija i započeti kuhanje ove alkoholne tekućine na šporetu u stanu. Šta je to craft? Najbliži prijevod za riječ „craft“ je vještina, a u ovom našem slučaju, vještina pravljenja piva. Craft pivar je nezavisan, nema komercijalnog interesa, a pivo se radi po tradicionalnim ili novatorskim receptima. Arslan Rato Mesihović tvorac je prve mostarske craft pivare i sa velikim entuzijazmom govori kućnom pivoradu te naglašava da su to sve originalne i neponovljive pivne čarolije. Craft je za njega čisto zadovoljstvo, autentični osjećaj, a cijeli proces zahtijeva od ljubitelja ovog pjenušavog napitka kreativnost, čistoću i pedantnost u pripremi.

U društvu sa craftovcima često se ponavljaju nazivi i opisi za pivo s kojima se prvi put susrećem: ale, porter, bitter, rezano, stout, witt… Pomalo blijedo gledam, još izgubljenije slušam. Ako ste ove godine odlučili prvi put doći na mostarski Craft Beer Festival evo par informacija koje sam u razgovoru sa Arslanom Ratom Mesihovićem i ja prvi put čuo:
Craft pivarstvo – pokret nastao u SAD-u osamdestih godina prošlog stoljeća, kojim ljudi koji kuhaju pivo u kućnim uslovima žele dokazati da to čine od velikih korporacija.
Ale – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca gornjeg vrenja (za razliku od lagera)
Lager – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca donjeg vrenja (za razliku od alea), karakteristična za centralnu i istočnu Europu
Bitter – vrsta alea (karakteristična za Veliku Britaniju)
Ječmeni slad – osnova svakog piva. Kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i karbon dioksid.

Ako želite saznati još više informacija o craft pivu poslušajte razgovor kojeg smo za AbrašRadio vodili sa Arslanom Ratom Mesihovićem. Nakon slušanja Craft pivo će vam biti još bliže srcu.