Home » Dnevne novosti » BiH » Policija izuzima dokumentaciju iz Alumine

Policija izuzima dokumentaciju iz Alumine

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska ušli su u zvorničku Aluminu, iz koje izuzimaju određenu dokumentaciju, potvrdili su u MUP-u za portal capital.ba.

Policija nije željela otkriti više detalja, ali portal javlja da policija izuzima dokumente koji se odnose na upisane hipoteke na osnovu kojih je ovo preduzeće u aprilu bilo blokirano.

Mediji su prenijeli da policija izuzima i dokumentaciju koja se odnosi na rad Sonje Rubež, bivše šefice pravne službe Fabrike glinice Birač, i osoba koje se dovode u vezu s vremenom u kojem su ovom fabrikom upravljali litvanski vlasnici.

Fočanska firma Pavgord, na osnovu rješenja Osnovnog suda u Zvorniku, pokrenula je 12. aprila izvršni postupak protiv Alumine i blokirala joj račune.

Ovim postupkom Pavgord je pokušavao naplatiti 155 miliona konvertibilnih maraka (79,2 miliona eura) potraživanja od Fabrike glinice Birač u stečaju, koja je vlasnik Alumine, a kompletan postupak obustavljen je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesenom početkom jula.

Sve dok taj sud ne donese konačnu odluku o žalbi Alumine, kojom se traži poništenje odluka kojima je Pavgordu omogućen izvršni postupak, on ne može biti nastavljen.

(Agencije)