Home » Dnevne novosti » BiH » Policija Kantona Sarajevo upozorava na internet igricu “Blue Whale”
foto: ilustracija

Policija Kantona Sarajevo upozorava na internet igricu “Blue Whale”

U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica “Blue Whale”, originalno nastala u Rusiji, dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Kanton Sarajevo. Njen sadržaj je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubistvo, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz tog MUP-a apeliraju roditeljima, starateljima, prosvjetnim radnicima i drugima koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima kod korišćenja društvenih mreža kako ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih “igrica”.

Igrica “Blue Whale” (“Plavi kit”) širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama, najčešće predpubertetske i pubertetske dobi. Društvene mreže – internet, prvenstveno Facebook se ne dozvoljavaju koristiti osobama mlađim od 18 godina.

– Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju ih dajući netačne podatke o svojoj starosti. Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja “prećutno odobravaju” takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje “profile”, pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu spomenute komunikacije – citat je iz saopćenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će u saradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama, navedeno je također.

(mi2.ba)