Home » Društvo » Aktivizam » Policijsko nasilje nad demonstrantima kao uvod u samit G20 u Hamburgu

Policijsko nasilje nad demonstrantima kao uvod u samit G20 u Hamburgu

Njemačka policija je tokom protekle noći upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala nekolicinu demonstranata koji su se okupili prije samita G20 u Hamburgu.

Policajci su prvo otjerali demonstrante koji su postavili šatore u parku u zapadnom okrugu Altona, kako prenose mediji i policija.

“Miting nije u skladu sa zakonom, već neovlašteno kampiranje”, rekao je glasnogovornik policije, prenosi Tanjug.

Neposredno prije ponoći, policija je koristila vodene topove i pepper sprej kako bi rastjerala skupove nekoliko stotina ljudi koji su blokirali puteve na različitim lokacijama, posebno u susjedstvu St. Paulia.

Jedna osoba je uhapšena, a prolaznik, koji nije bio uključen u demonstracije, lakše je povrijeđen, navedeno je Twitteru policije.

Policija je u nedjelju pepper sprejem napala i aktiviste koji su postavili šatore na obali rijeke Labe.

Organizatori demonstracija protiv samita G20 i gradske vlasti Hamburga sedmicama se sučeljavaju pred sudovima povodom zahtijeva aktivista da u gradu postave šatore.

Pravosuđe je utvrdilo da iako bi i takvo protestno kampiranje, u principu, bio legitimna politička demonstracija, policiji je, ipak, dato pravo da, preko noći, zabrani kampiranje na javnim zemljištima.

Očekuje se da će više od 100.000 antikapitalističkih demonstranata, uključujući i nekoliko hiljada radikalnih ljevičara, biti stacionirano u sjevernom dijelu grada prije samita, koji će početi u petak.

Gotovo 20.000 policajaca bit će raspoređeno kako bi zaštitili lidere koji prisustvuju dvodnevnom sastanku.

(Agencije)