Home » Društvo » Antifašizam » Porast nacionalističkog populizma i ksenofobični govor mržnje najveći su izazovi za Evropu

Porast nacionalističkog populizma i ksenofobični govor mržnje najveći su izazovi za Evropu

Najveći izazovi za Evropu u toku prošle godine bili su porast nacionalističkog populizma i ksenofobični govor mržnje, navodi se u izvještaju Antirasističke komisije Vijeća Evrope (ECRI).

Porast nacionalističkog populizma bio je karakterističan za 2016. godinu, a strahovi i nesigurnosti su bili instrumenti nacionalističkih i ksenofobičnih pokreta.

Dodaje se da su rasističke uvrede i ksenofobični govor mržnje dostigli neviđene nivoe i ušli u politički mainstream.

“Porast populizma u politici u današnjoj Evropi je duboko zabrinjavajući, pogotovo kada je usmjeren prema manjinama, uključujući i migrante i izbjeglice. Pozivam sve odgovorne političare da urade sve što mogu kako bi zaustavili ovaj opasan trend i radili prema stvaranju inkluzivnih društava”, rekao je generalni sekretar Vijeća Evrope, Thorbjorn Jagland.

Predsjedavajući ECRI-a Christian Ahlund primijetio je porast govora mržnje u medijskom i političkom diskursu.

“Nije dovoljno kriminalizirati i nadzirati govor mržnje. Moramo mu se aktivno protiviti. Unutrašnji etički kodeksi medija i parlamentarci moraju predvidjeti sankcije za govor mržnje. Političke, religijske, kulturne elite, umjetnici i slavni sportisti moraju se uključiti protiv govora mržnje”, kaže on.

Što se tiče izbjegličke situacije, fokus Evrope promijenio se u 2016. – od prihvatanja i zbrinjavanja, do integracije i zaštite migranata, navodi se u izvještaju.

Uslijed velikog broja napada, zabilježeni su slučajevi islamofobije, antisemitizma homofobije te transfobije.

(Agencije)