Home » Kultura » Pred publikom Kamernog teatra 55 izvedena predstava “Razgovor u četiri oka”

Pred publikom Kamernog teatra 55 izvedena predstava “Razgovor u četiri oka”

U okviru festivala “Dani Jurislava Korenića” sinoć se u Kamernom teatru 55 predstavio ansambl Makedonskog narodnog pozorišta koji je odigrao predstavu “Razgovor u četiri oka” rađenu po motivima romana Ingmara Bergmana, a pod rediteljskom palicom Momčila Marinkovića.

Riječ je o završnom dijelu Bergmanove svojevrsne autobiografske trilogije, koju čine još i romani “Najbolje namjere” i “Rođeni u nedjelju”. Autor krajnje ogoljeno i iskreno oslikava portret svoje majke, lijepe i karakterno jake žene, analizirajući je kroz brak sa njegovim ocem Henrikom, s kojim je veoma mlada “uplovila” u bračne vode.

Kroz njen razgovor sa pastorom, koji joj je bio glavni oslonac u turbulentnom životu, gledalac saznaje najveći dio različitih dešavanja i prekretnica, posebno njeno upuštanje u vezu sa Tomasom, snažne emocije koje za njega počinje osjećati, moralne dileme kroz koje prolazi između vlastitih želja i obaveze prema djeci i mužu, ali i narušeni odnos sa mužem za kojeg u konačnici otkrije da ga istinski nikada nije ni voljela.

Niti priče natopljene najdubljim ljudskim emocijama, raspličući se, otkrivaju kušnje običnog čovjeka, vječnu potrebu za ljubavlju, dane ogrezle u krivici i stidu, ali ujedno i prkos i borbu da se izgradi životni put po vlastitom nahođenju.

Vrsne uloge, koje je publika nagradila višeminutnim aplauzom, ostvarili su Amernis Nokshiqi-Jovanovska, Nina Dean, Petre Arsovski, Oliver Mitkovski/Blagoj Veselinov, Darja Rizova, Katina Ivanova i Damjan Cvetanovski.

Na sutrašnjem festivalskom repertoaru je predstava “Tesla anonimus” u režiji Filipa Šovagovića u izvedbi teatra Gavella iz Hrvatske.

(FENA)