Home » Društvo » Tehnologija » Predstavljen samoupravljajući 3D štampani minibus

Predstavljen samoupravljajući 3D štampani minibus

Na svjetskoj sceni se pojavio novi proizvođač samoupravljajućih vozila u partnerstvu sa superkomjuterskom platformom Watson, kompanije IBM. Samoupavljajuće vozilo, koje je zapravo 3-D štampani minibus nazvan “Oli”, predstavila je startup kompanije Local Motors, prenosi AFP.

“Oli”, koji može da preveze 12 ljudi, zamišljen je kao vid prevoza na poziv putnika, koji mogu da naruče vožnju putem aplikacije na mobilnom uređaju, slično kao sa Uberom. Za sada samo jedan primjerak “Olija” nudiće ovog ljeta besplatnu vožnju građanima Marylanda, a planirana su i dodatna probna testiranja u Las Vegasu i Miamiu. Local Motors je, takođe, u pregovorima za testiranje vozila i u drugim gradovima širom svijeta, među kojima su Berlin, Kopenhagen i Kanbera.

Iako Google i nekoliko proizvođača automobila provedu godine na testiranjima prije izbacivanja autonomnih vozila, suosnivač i generalni direktor Local Motorsa, John Rogers, kaže da je ovo vozilo spremno da uđe u upotrebu čim propisi to dozvole. “Očekujemo da ćemo biti u stanju da odštampamo ovo vozilo za samo deset sati i sklopimo ga za još sat”, kazao je Rogers, najavljujući istovremeno stotine mikro fabrika koje će proizvoditi ova vozila širom svijeta.

(Agencije)