Home » Kultura » Književnost » Preminuo Predrag Matvejević
Predrag Matvejević (Tacno.net)

Preminuo Predrag Matvejević

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Informacija je potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini života.

Njegov Mediteranski brevijar preveden je na brojne svjetske jezike, od Tokija do Los Angelesa.

Predrag Matvejević rođen je 1932. godine u Mostaru.

Doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećemu pariškom univerzitetu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu La Sapienza.

Predrag Matvejević primio je počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan je od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora u svijetu.

Šezdesetak uglednih italijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog Mediteranskog brevijara. Među začetnicima te ideje i potpisnicima bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

(Agencije)