Home » Dnevne novosti » BiH » Promovisana knjiga „Super mama – 30 godina našeg života“ autorice Šemse Delić

Promovisana knjiga „Super mama – 30 godina našeg života“ autorice Šemse Delić

Knjiga “Super mama – 30 godina našeg života“ autorice Šemse Delić predstavljena je danas u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Drin“ u Fojnici.

Autorica je majka dvoje odrasle djece s teškoćama, a knjiga je neka vrsta njene ispovijesti.

Promotori knjige Elmedin Husikć, direktor Zavoda “Drin”, prof. dr. Emira Švraka, predsjednica Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, doc. dr. Haris Memišević i mr. sci. Berka Klinić istakli su značaj knjige koja govori o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju.

– Knjiga govori o tome kako živi jedna porodica koja ima djecu s poteškoćom u razvoju, a autorica ima dvoje takve djece i na žalost morala je djecu da povjeri na njegu i brigu Zavodu „Drin“ u Fojnici – kazala je Švraka.

Prvi dio knjige autorica je posvetila svom sinu Harisu koji ima 28 godina, drugi dio svojoj kćerki Adni koja ima 20 godina, a treći dio nosi ironičan naslov „Podrška zajednice“ .

– U ovakvom sistemu gdje država na terenu ne provodi inkluzivnu praksu i ne pomaže na pravi način roditeljima ovakve djece, imamo pravu priču, ispovjest jedne majke, imamo drugu stranu istine o tome kako žive porodice ove djece – kazala je Švraka koja je ujedno i urednica knjige.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH organizator je promocije knjige “Super mama – 30 godina našeg života”.

(mi2.ba)