Home » Društvo » Antifašizam » Protiv daljnje fašizacije javnog prostora

Protiv daljnje fašizacije javnog prostora

Hrvatska stranka prava (HSP) uputila je prijedlog da se novi most „Avenija – Sutina“ u Mostaru, koji bi uskoro trebao biti pušten u promet, nazove po Blažu Kraljeviću.

Piše: Minel Abaz, AbrašMEDIA

Jedan od komentara ispod članka glasi: “Ko misli dobro ovoj državi i ovome napaćenom gradu ovo će podrzati. Pa da vidimo gdje je ko”
.
Da bi autor komentara znao (vidio) gdje je ko, ja sam protiv ovog imenovanja! Zašto?

Zato što je pukovnik Blaž Kraljević bio zapovjednik ratnog stožera HOS-a Hercegovine, osnivač logora Dretelj, i otvoreno se deklarirao kao ustaša, što potvrđuje i proglas HOS-a iz maja/svibnja 1992. godine – koji je sastavljen u duhu “drevnog vjerovanja hrvatskoga naroda” da su muslimani njegovo cvijeće, u namjeri da osujeti rat između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka, odnosno da ove narode fokusira na obranu od Srba, a kasnije i na protjerivanje Srba preko Drine, što je bio sastavni dio politike Hrvatske stranke prava i njezine paravojne formacije HOS – i koji Blaž Kraljević zaključuje ustaškom spremnošću za dom.

Nazivanje mosta po deklariranom ustaši Kraljeviću ne predstavlja sponu daljnje gradnje boljih odnosa, kako to navode iz HSP-a, već upravo suprotno; to predstavlja nastavak fašizacije društva i javnog prostora – koji je u Mostaru već kontaminiran nazivima ulica po ustašama iz Drugog svjetskog rata: Dr. Mile Budak, Vokić i Lorković, župan Đuro Spužević, Rafael Boban, Jure Francetić.

Svi oni koji žele dobro ovoj državi i ovom napaćenom gradu – ovo ne smiju podržati, već se jasno i glasno moraju boriti protiv daljnje fašizacije našeg društva, jer je fašizam (i njegov upliv u javni prostor) ideologija koja nikada ništa dobro nije donijela Mostaru ni Bosni i Hercegovini.