Home » Dnevne novosti » Region » Prvi put u Hrvatskoj – dopušten odstrel 1.200 kormorana

Prvi put u Hrvatskoj – dopušten odstrel 1.200 kormorana

Prvi put u Hrvatskoj – ministarstva zaštite okoliša i poljoprivrede – odobrila su odstrel kormorana ili velikog vranca.

Prihvaćeni su, naime, apeli vlasnika ribnjaka koji već godinama upozoravaju da im te zaštićene ptice rade golemu štetu hraneći se na ribnjacima. Unište i do 40% proizvodnje jer svaki kormoran na dan pojede oko pola kilograma ribe.

Za odstrel je određeno 1200 ptica, što je izazvalo ogorčenje udruga za zaštitu životinja. Tvrde – profit ribnjačarstava ne može biti opravdanje za odstrel zaštićene vrste ptica. Postoji mnoštvo načina kako regulirati njihovu populaciju – baš na stranici Europske komisije može se vidjeti pet načina – postoje mreže koje se mogu postaviti preko ribnjaka, svjetlosni, zvučni signali koji plaše životinje.

A baš u skladu s odobrenim kvotama Europske komisije, Ministarstvo zaštite okoliša dopustilo je odstrel 1198 jedinki velikog vranca zbog smanjenja štete u šaranskim ribnjacima. To je 10% zimske populacije te vrste, što se smatra prihvatljivom nacionalnom kvotom za odstrel, stoji među ostalim u njihovu obrazloženju.

Ministarstvo poljoprivrede studiju o šteti od kormorana poslalo je u Bruxelles, pa uzgajivači ribe očekuju naknadu dijela štete.

(HRT)