Home » Dnevne novosti » Svijet » SAD: Zastupnički dom podržao izgradnju zida prema Meksiku

SAD: Zastupnički dom podržao izgradnju zida prema Meksiku

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je vojni proračun za sljedeću godinu, a u njemu se zahvaljujući “zakonodavnom manevru” republikanaca našlo i 1,6 milijardi dolara za kontroverzni zid na granici s Meksikom, koji je bio jedno od glavnih obećanja Donalda Trumpa u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

Izgradnja zida na granici s Meksikom mogla bi ukupno koštati oko 21 milijardu dolara.

Ishod glasanja za vojni proračun bio je 235:192.

Petero republikanskih zastupnika usprotivilo se izgradnji zida, dok je tu mjeru podržalo petero demokrata.

Demokrati su u raspravi isticali da je novac za zid “otrovna pilula” i pokušat će u Senatu srušiti predviđeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Američki vojni proračun za sljedeću godinu iznosit će 658 milijardi dolara, što je 68 milijardi više u odnosu na prethodni proračun.

Povećavaju se izdvajanja za novo naoružanje, posebice proturaketnu zaštitu, a predviđena je i povišica plaća vojnicima od 2,4 posto.

Trump je nedavno rekao kako zid, koji je predložio da bude izgrađen na granici s Meksikom, ipak ne bi morao ići cijelom dužinom granice, zbog već postojećih prirodnih barijera.

“Tu su planine, tu su neke rijeke koje su opasne. Tu su neka područja toliko udaljena da ih ljudi baš i ne prelaze”, naveo je Trump.

Po njegovom prijedlogu, zid bi također trebao biti proziran u duljini do 1.500 kilometara, kako bi čuvari imali pogled na drugu stanu granice, a konačni dizajn uključivao bi i solarne panele.

U kampanji je najavljivao da će gradnju zida financirati Meksiko, što su meksičke vlasti odmah odbile.

“Žalim i osuđujem odluku američke Vlade da nastavi s planom izgradnje granice koja nas je godinama više dijelila nego što nas je spajala. Rekao sam to više puta i ponovit ću: Meksiko neće platiti za izgradnju zida. Meksiko poštuje (druge države) i traži da ga se poštuje kao suverenu državu”, rekao je početkom godine meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, komentirajući najave izgradnje zida.

Na granici s Meksikom već postoji blizu 1.050 kilometara prozirne ograde, koja je izgrađena za vrijeme mandata predsjednika Georga W. Busha i čija je izgradnja koštala blizu sedam milijardi dolara.

(Agencije)