Home » Kultura » Književnost » Sebastian Barry prvi dvostruki dobitnik nagrade Costa u kategoriji romana

Sebastian Barry prvi dvostruki dobitnik nagrade Costa u kategoriji romana

Irski dramatičar, romanopisac i pjesnik Sebastian Barry proglašen je u utorak navečer u Londonu ovogodišnjim dobitnikom nagrade Costa za knjigu godine, a titulu prvog dvostrukog laureata jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada u kategoriji romana donijela mu je knjiga ‘Days Without End’.

‘Days Without End’ (Dani bez kraja), ‘vatrenu i veličanstvenu’ priču o homoseksualnoj ljubavi čija se radnja odvija u vrijeme krvavog razdoblja osnivanja suvremenih Sjedinjenih Američkih Država, sudački je panel ocijenio ‘jednim od najčudesnijih opisa ljubavi čitave književnosti’.

Time je Barry, jedan od najpriznatijih suvremenih irskih pisaca, postao jedini dvostruki dobitnik u kategoriji romana u povijesti te nagrade, nakon što ju je osvojio 2008. za knjigu ‘Tajno pismo’, navodi Hina.

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija – za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Pobjednički naslovi u tim kategorijama potom se natječu za naslov britanske knjige godine.

Dosad su nagradu dvaput, ali u kategoriji poezije, osvojili Ted Hughes i Seamus Heaney.

(Agencije)