Home » Društvo » Antifašizam » Sigmar Gabriel: “AfD govori iste stvari kao nacisti”
foto: SPD

Sigmar Gabriel: “AfD govori iste stvari kao nacisti”

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel uporedio je članove antiizbjegličke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) s nacistima te rekao da neki od njih žele njemačko društvo vratiti u 60-te godine prošlog vijeka.

Govoreći za Funke Media Group, Gabriel, čelnik socijaldemokrata, kazao je da AfD svojim šokantnim izjavama o izbjeglicama i muslimanima želi provocirati reakciju.

“Sve ono što oni govore, to sam već čuo – samo da budem jasan – od vlastitog oca koji je bio nacist do posljednjeg daha”, rekao je Gabriel.

Podrška AfD-u u Njemačkoj raste i stranka je trenutno prisutna u šest od 18 parlamenata saveznih država te ima oko 15 posto podrške na nacionalnom nivou prema anketama.

Gabriel kaže da se neki članovi AfD-a protive modernim njemačkim kosmopolitskim i liberalnim vrijednostima te se zalažu za vremena “kada su žene još bile kod kuće, stranci i homoseksualci su morali biti nevidljivi i kada su se stare vojničke pjesme pjevale uvečer uz pivo”.

AfD smatra da dolazak muslimanskih izbjeglica čini “islamizaciju Njemačke” realnom prijetnjom, a zauzeo se i za zabranu minareta i burke.

Stranka je nedavno usvojila antiislamski politički program, kao dio svog novog manifesta.

Čelnica te stranke Frauke Petry ranije ove godine založila se za to da policija dobije ovlasti koristiti vatreno oružje protiv ilegalnih migranata.

Više stotina ljudi uhapšeno je krajem aprila zbog pokušaja da spriječe održavanje nacionalne konvencije AfD-a u Stuttgartu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel više puta je izjavila da islam pripada Njemačkoj i da su vjerske slobode dio državnog Ustava.