Home » Dnevne novosti » BiH » Sindikat ne podržava budžet RS-a, penzioneri traže veća primanja

Sindikat ne podržava budžet RS-a, penzioneri traže veća primanja

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić istakla je danas da je neophodno povećati plaće radnicima u ovom bh. entitetu, omogućiti bolje uvjete rada zaposlenim i spriječiti odlazak radne snage s ovih prostora.

U obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine, u čijem radu ne učestvuje opozicija, Mišić je rekla da predloženi budžet RS-a za 2018. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, nije dobio podršku Saveza sindikata.

Istakla je da u konsultacijama u Vladi nisu učestvovali predstavnici granskih sindikata budžetskih korisnika, koji imaju svoje zahtjeve kako za povećanje plaća, tako i određenih naknada te da od ispunjenja tih zahtjeva zavisi i podrška budžetu.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj je ukazao da sva povećanja penzija nisu uspjela da izvuku penzionere iz grupe ugroženih građana.

-Nedovoljno je ono što je za penzionere učinjeno – rekao je Rakulj te predložio Vladi RS-a da razmotri povećanje koje bi bilo veće od najvaljenih dva posto od aprila naredne godine i da to bude linearno.

-Neka bude povećanje bar za još dva posto, na tih obećanih dva posto – rekao je on.

U toku je skupštinska rasprava o predloženom bužetu RS-a za 2018., koji iznosi 3,3 milijarde KM i uvećan je za 137 miliona KM u odnosu na ovogodišnji.

(FENA)