Home » AbrašMEDIA » Skupština HNK usvojila Zakon o zaštiti porodica s djecom

Skupština HNK usvojila Zakon o zaštiti porodica s djecom

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, na 26. sjednici, usvojila je Zakon o zaštiti porodica s djecom, kojim će prvi put u HNK biti uređeno to područje.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade, Nevenko Herceg,  izrazio je zadovoljstvo usvajanjem Zakona čime je ostvaren jedan od prioritetnih ciljeva Vlade.

„Vladin cilj je jasan – pokušati zaustaviti dugogodišnji prirodni pad nataliteta, te sve intenzivnije iseljavanje mladih obitelji. Svjesni smo kako ove probleme ne možemo u potpunosti riješiti samim donošenjem i primjenom ovog zakona, ali nakon njega uslijedit će dodatne mjere koje će doprinijeti demografskoj obnovi. Zakon o zaštiti obitelji s djecom predviđa financiranje opremanja novorođenog djeteta, ali i mnogo bitnije stavke poput dječjeg doplatka, naknade za majke u radnom odnosu, te novčanu potporu za nezaposlene. Ova četiri prava Županiju će koštati nešto više od pet milijuna maraka godišnje. Međutim, mi smo spremni na ta izdvajanja, jer ovaj zakon smatramo bitnim pitanjem za mlade ljude i  nove obitelji“, kazao je predsjednik Herceg.

U obraćanju skupštinskim zastupnicima, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite govorio je o uslovima u kojima je Zakon nastajao.

“Na početku mandata ove Vlade kazao sam kako je ova Županija propustila brojne prigode biti prva na pozitivan način, no zato je iskoristila gotovo sve prigode biti jedina na negativan način. Također,  ja sam kazao i to kako je ova Vlada odlučna u nakani promijeniti dotadašnju praksu, te istaknuo spremnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi da bude predvodnik takvih promjena.

Zakon o zaštiti obitelji s djecom je pravi primjer za propuštene prigode i najbolji  način za ispravljanje propusta. „Zašto ga nemamo već 18 godina?“ – pitanje je koji lebdi u zraku, a na koje ne možemo ponuditi racionalan odgovor. Ono zrcali svu složenost odnosa političkih čimbenika u županiji, koji su doveli do toga da su brojne dobre ideje, prijedlozi i rješenja doživjeli fijasko, jer dolaze s pogrešne, uvjetno rečeno, protivničke strane pa imamo stanje u kojemu izgleda da jedni promoviraju i brane županiju i njezina prava, drugi da ju osporavaju, a treći bi rušili i jedne i druge. „Kamo nas to vodi?” – pitam ja vas”, rekao je ministar Opsenica.

Nakon usvajanja Zakona o dopuni Zakona o sudskim pristojbama s tarifom, u nastavku sjednice zastupnici su razmotrili Izvještaj o izvršenju Budžeta i Izvještaj o izvršenju tekuće pričuve Budžeta HNK za 2016. godinu, Informaciju o stanju sigurnosti na području HNK u 2016. godini, te dali mišljenje na Nacrt Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije BiH.

(AbrašMEDIA)