Home » Društvo » Tehnologija » Sony proizveo robotskog psa koji može ostvariti emocionalnu vezu sa vlasnicima

Sony proizveo robotskog psa koji može ostvariti emocionalnu vezu sa vlasnicima

Glasine o tome kako Sony razvija robotskog psa koji bi mogao biti nasljednik AIBO serije robotskih pasa kruže već mjesecima, a iz japanske tehnološke kompanije danas su zvanično potvrdili kako su proizveli novi model AIBO robotskog ljubimca.

Iz Sonyja kažu kako njihov novi robotski pas može ostvariti emocionalnu vezu s ljudima, odnosno njegovim vlasnicima. AIBO robotski pas, baš kao i pravi pas, tvrde Japanci, vlasnicima pruža ljubav, naklonjen je i privržen te pokazuje radost kad se igrate s njim ili ga mazite.

Sonyjev robotski pas kao oči ima dva OLED panela koji mogu pokazati brojna raspoloženja, a tijelo psa je veoma fleksibilno i pokretljivo. Ponašanje ovog psa je prilagodljivo jer robot uči šta njegove vlasnike čini sretnim i zadovoljnim te se razvija u skladu s tim. Robotski pas može se povezati internetom te na taj način kontrolirati i druge kućanske aparate.

Najveća mana AIBO psa jeste što njegova baterija može trajati samo dva sata uz punjenje od tri sata.
Robotski pas već je dostupan za narudžbe u Japanu, a naći će se u prodaji od 11. januara iduće godine. Koštat će blizu 1.700 dolara, što je skoro dvostruko manje u odnosu na njegovog prethodnika.

(Agencije)