Home » Dnevne novosti » Mostar » Studenti predstavili inovativna rješenja za hercegovačka poduzeća

Studenti predstavili inovativna rješenja za hercegovačka poduzeća

U Tehnološkom parku Intera u Mostaru u četvrtak su predstavljena rješenja za mostarska poljoprivredna poduzeća na kojima su studenti radili proteklih mjesec u okviru Mostar City OS konferencije.

City OS događaji, koji se održavaju širom svijeta, okupljaju studente koji uz pomoć IT stručnjaka rade na rješavanju konkretnih problema iz stvarnoga života uz pomoć modernih tehnologija.

– Jedan tim razvio je rješenje senzorike za mjerenje vlažnosti tla za poduzeće Hepok d.d., a drugi tim razvio je modul praćenja učinkovitosti radnika korištenjem barkoda za poduzeće Hercegovinalijek d.o.o. – kazala je direktorica Poslovnog inkubatora Tehnološkog parka Intera Meliha Gekić Lerić.

Studenti su kroz rad na rješavanju konkretnih problema dobili dragocjenu iskustvo, a domaća poduzeća funkcionalna rješenja čija bi primjena trebala rezultirati smanjenjem troškovi i povećanjem proizvodnje, dodala je.

Osnivač CityOS Foundation Ceco Gaković podsjetio je kako je priča o Mostar City OS konferenciji započela u oktobru 2016. godine kada je četrdeset mladih entuzijasta krenulo s radom na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za dva ključna problema definirana od poduzeća koja sudjeluju u programu.

Čitav razvoj navedenih rješenja rađen je pod mentorstvom lokalnih i inozemnih trenera uz besplatno korištenje prostorija Tehnološkog parka Intera, a značaj projekta prepoznala su i dva mostarska fakulteta – Fakultet informacijskih tehnologija i Agronomsko mediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Program su organizirali Tehnološkog parka Intera u suradnji sa City OS Foundationom, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Mostara.

(Fena)