Home » Društvo » Aktivizam » Studenti prisilili Sveučilište Berkeley da otkaže govor ultradesničara
Foto: Shane Bauer (https://twitter.com/shane_bauer)

Studenti prisilili Sveučilište Berkeley da otkaže govor ultradesničara

Stotine prosvjednika na prestižnom kalifiornijskom Sveučilištu Berkeley u srijedu su razbijale prozore, podmetale požare i sukobile se s policijom kako bi natjerale urednika ultradesničarskog portala Breitbart News Mila Yiannopoulosa da otkaže svoj govor na sveučilištu.

Dva sata prije njegovog predviđenog govora pred studentima, prosvjednici su postavili metalne barikade, bacali kamenje kroz prozore zgrada i zapalili generator blizu ulaza.

Policija im je naredila da se raziđu i zatvorila je sveučilište.

Prosvjednici su također bacali cigle i petarde na policiju koja je odgovorila gumenim mecima, javljaju lokalni mediji.

Jedan od prosvjednika nosio je natpis “Nema sigurnog mjesta za rasiste”.

Sveučilište je priopćilo da je za nasilje odgovorno oko 150 osoba koje su nosile maske tijekom uglavnom mirnog prosvjeda na kojemu se okupilo 1500 ljudi. Također je dodalo da je ponosno na svoju povijest i naslijeđe. Berkely je poznat po studentskom Pokretu za slobodu govora osnovanom ’60-ih godina.

Yiannopoulos se deklarira kao homoseksualac, katolik i alternativni desničar.

Nakon događaja na Berkeleyu objavio je na svom profilu na Facebooku da ga je policija evakuirala iz kampusa zbog “nasilnih prosvjeda ljevičara”.

“To je očito liberalan kampus tako da oni mrze sve koji se usude izraziti mišljenje o njihovom kampusu”, kazao je. “Oni me baš i ne vole.”

Njegov profil na Twitteru je ukinut prošle godine nakon što je optužen za sudjelovanje u zlostavljanu afričko-američke glumice preko interneta. Također ga se optužuje za govor mržnje i izjednačavanje islama s kulturom silovanja.

Na čelu Breitbart Newsa ranije je bio Steve Bannon, glavni strateg predsjednika Donalda Trumpa.

(Agencije)