Home » Dnevne novosti » Trump brani ‘prekrasne’ konfederacijske spomenike

Trump brani ‘prekrasne’ konfederacijske spomenike

Američki predsjednik Donald Trump osudio je u četvrtak micanje ‘prekrasnih’ konfederacijskih spomenika, usred žestoke javne rasprave o rasizmu u Americi.

‘Tužan sam kada vidim kako se uništava povijest i kultura naše velike zemlje uklanjanjem naših prekrasnih kipova i spomenika’, napisao je Trump na Twitteru. ‘Povijest se ne može promijeniti, ali se iz nje može učiti’, dodao je.

Trump je izazvao zgražanje javnosti braneći organizatore bjelačkog rasističkog skupa na kojem je jedna žena poginula, a deseci ljudi ranjeni. Skup u Charlottesvilleu u Virdžiniji, koji su podržali neonacisti i bijeli supremacisti, bio je prosvjed protiv uklanjanja spomenika Robertu Leeu, generalu koji se borio za robovlasničku Konfederaciju u Američkom građanskom ratu.

‘Robert Lee, Stonewall Jackson, tko je slijedeći, Washington, Jefferson? Kakva glupost!’, napisao je Trump u seriji tvitova u utorak. ‘Ljepota koja nestaje iz naših gradova, mjesta i parkova jako će nam nedostajati i nikada se neće moći nadomjestiti’.

Uklanjanje spomenika, uključujući one čelnicima poražene Konfederacije, najnoviji je povod rasnim napetostima diljem SAD-a. Kritičari kažu da su spomenici rasistički, a pristaše tvrde da se radi o važnim simbolima južnjačkog nasljeđa.

(Agencije)