Home » Društvo » Ekologija » U Amsterdamu se gradi samoodrživa četvrt

U Amsterdamu se gradi samoodrživa četvrt

Ako ćete biti te sreće i živjeti u jednoj od kuća u novom susjedstvu koje se gradi u predgrađu Amsterdama, vaša blagovaonica će biti smještena odmah do zatvorenog povrtnjaka. Na dvorištu ćete imati još jedan sezonski vrt. Niz ulicu će gotovo sve što jedete biti uzgojeno na high-tech vertikalnim farmama.

Ova četvrt će biti prva ReGen četvrt, novi oblik zajednice koja je dizajnirana da bude u potpunosti samoodrživa, uzgaja svoju hranu, proizvodi svoju energiju i zbrinjava vlastiti otpad.

Otpad koji se može pretvoriti u kompost će poslužiti za hranjenje stoke i mušica. Mušice će biti hrana ribama, a ribe će gnojiti sustav akvakulture koji proizvodi voće i povrće za dom. Sezonski vrtovi će biti gnojeni izmetom stoke. Korištenjem najnaprednijih tehnologija za uzgoj hrane, permakulture, aeroponike, akvaponike, četvrt će rasti mnogo puta više od ostalih farmi hrane. Akvaponikom se, na primjer, može proizvesti 10 puta više hrane na istoj količini zemlje, sa 90% manje vode.

Četvrt će također proizvoditi svoju energiju, koristeći mješavinu geotermalne, solarne, solarno termalne energije, energije vjetra i biomase. Bioplinsko postojenje će pretvaratikućni otpad u električnu energiju i vodu. Sustav za navodnjavanje će skupljati kišnicu i na taj način opskrbljivati kućanstva.

U planu je izrada 100 kuća u gradu Almere, 20 minuta udaljenom od Amsterdama. Sljedeći na redu su Švedska, Norveška, Danska i Njemačka. Izgradnja će biti dovršena u 2017., a cilj naselja je da postane u potpunosti samoodrživo.