Home » Dnevne novosti » BiH » U Banjoj Luci okupljanje nezadovoljnih majki novim zakonom o dječijoj zaštiti

U Banjoj Luci okupljanje nezadovoljnih majki novim zakonom o dječijoj zaštiti

U Banjoj Luci je jučer održano mirno okupljanje nezadovoljnih majki, koje smatraju da su neopravdano izostavljene iz novog zakona o dječijoj zaštiti. Protiv su odluke Vlade RS-a da se naknade za nezaposlene porodilje isplaćuju od januara 2018. i to za bebe rođene u decembru ove godine.

Na okupljanju, ispred zgrade Narodne skupštine, uz transparent na kojem je pisalo “Jednaka prava za sve”, najavile su da će se boriti da njihovu djecu ne razlikuju po datumu rođenja, već da se naknada isplati i majkama čije bebe imaju od 12 do 18 mjeseci.

U predloženom Zakonu o dječijoj zaštiti, koji će poslanici entitetskog parlamenta razmatrati 12. decembra, definisano je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece koja su rođena u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Materinski dodatak bi trebao da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Međutim, nezadovoljne majke su danas u Banjoj Luci navele da to nije pravedno rješenje za nezaposlene majke koje već imaju bebu, jer dodatak treba da se isplaćuje sve dok dijete ne napuni godinu dana.

Predlažu amandamane na zakon i da naknadu dobijaju i majke koje su se nedavno porodile, a da od starosti djeteta zavisi koliko dugo će primati dodatak.

Najavile su novo okupljanje 12. decembra, uoči skupštinske rasprave o novom zakonu o dječijoj zaštiti.

Podršku im je dao i i banjalučki odbornik Draško Stanivuković, koji smatra da postoje dva načina za rješenje te situacije i to da Vlada uredbom definiše da svaka nezaposlena majka čije dijete ima najviše 18 mjeseci dobije naknadu od 405 KM ili da se zakon stavi van snage i da se ukine cenzus.

“Smatram da nije u redu da nezaposlena majka čija beba trenutno ima pet ili deset mjeseci, posebno one kojima je to treće dijete, ne prima naknadu, a da naknadu narednih godinu ili godinu i po dana dobija majka koja se porodila ovog mjeseca. U krajnjem slučaju, riječ je i o diskriminaciji”, rekao je Stanivuković.

I u Udruženju porodica s četvoro i više djece u RS-u nezadovoljni su prijedlogom novog zakona o dječijoj zaštiti i to iz tri razloga. Kažu da nisu uvaženi njihovi zahtjevi za ukidanje cenzusa na pravo na dječiji dodatak, kao i da svako dijete ima pravo na dječiji dodataka u iznosu od 100 KM.

Upozoravaju da nismo bili uključeni u izradu zakona, iako smo inicijatori izmjene, kao i da je mišljenje stručnjaka da je prijedlog zakona „nakaradan“. I oni predlažu da se zakon povuče iz procedure i da Vlada donese uredbu za nezaposlene porodilje te da obuhvata sve majke čija su djeca mlađa od 12, odnosno 18 mjeseci.

(FENA)