Home » Dnevne novosti » Svijet » U Beču predstavljeni turistički potencijali Bosne i Hercegovine

U Beču predstavljeni turistički potencijali Bosne i Hercegovine

Turistički potencijali Bosne i Hercegovine, kao i njene kulturne vrijednosti i gastronomija predstavljeni su sinoć u Beču na tradicionalnoj vrtnoj zabavi u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma.

Ovaj događaj održava se uvijek u junu u Dipomatskoj akademiji u Beču i to je ujedno prilika za neformalno druženje diplomata iz 12 zemalja jugoistočne Evrope okupljenih u Forumu, među kojima su i članice Evropske unije, ali i one zemlje koje to žele postati. Predsjedavajući odbora Bečkog ekonomskog foruma je nekadašnji specijalni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

Štand sa specijalitetima iz BiH koje su posluživali uposlenici Ambasade BiH bio je sinoć jedan od najposjećenijih i veoma brzo su ispražnjeni pladnjevi sa ćevapčićima, pitama, livanjskim sirom i drugim specijalitetima iz BiH.

Ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko izjavio je da Ambasada uvijek nastoji prezentirati BiH u privrednom i kulturnom, a sada i u gastronomskom dijelu na najbolji mogući način.

“Srećom, ovdje ima puno naših ljudi tako da imamo veliku podršku u tim našim nastojanjima da prezentiramo BiH, kao što smo i danas imali podršku naših poduzeća koja su aktivna u Austriji”, kazao je Leko.

Predstavljanje zemlje i njenih specifičnosti, smatra on, za zemlju znače puno u smislu razumijevanja zemlje u Austriji, ali i među predstavnicima drugih zemalja, kao što je bilo na sinoćnjem događaju.

“To je uvijek dobro, to su neki mali koraci koji su neophodni”, rekao je Leko.

Paralelno s tim, ova godina je i godina predstavljanja bh. kulture u Austriji te će biti organiziran čitav niz manifestacija u Beču i drugim mjestima.

“Tako u ovom ‘nepolitičkom dijelu’ diplomatije, ali dijela koji ide ruku pod ruku sa političkim predstavljanjem, činimo sve u zemlji koja je prijateljska, koja podržava BiH, koja BiH uistinu želi najbolje, a prije svega želi vidjeti BiH u klubu zemalja Evropske unije i kao jednu razvijenu zemlju. Vjerovatno ćemo u Beču i ubuduće imati tu podršku, a na nama je da tu podršku opravdamo i da se za nju izborimo”, rekao je ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko.

(FENA)