Home » Dnevne novosti » BiH » U BiH manje od dva posto teritorije pod zaštitom

U BiH manje od dva posto teritorije pod zaštitom

Komunikacijska grupa UN-a uz pomoć Programa UN-a za okoliš (UNEP) apelirali  su, putem neformalnog razgovora s predstavnicima medija, na medijske kuće u BiH da obrate više pažnje  pitanjima zaštite prirode, odnosno često i degradacije prirode u našem okruženju.

Predstavnica UNEP-a za BiH Amina Omičević kazala je Feni da je taj događaj upriličen u povodu Svjetskog dana okoliša, a održan u Školi u prirodi u Šabićima na planini Bjelašnici zato što su ta planina ali i Visočica, Treskavica i kanjon  Raketnice i prostornim planom KS-a i novim projektom, koji UNEP realizira s nadležnim ministarstvima, predviđeni za zaštitu.

– Cijeli taj masiv je mnogo biološki vrijedan, nadam se da ćemo u naredne tri godine uspjeti završiti i stručni elaborat i proći sve formalne korake ka uspostavljanju zaštićenog područja na Bjelašnici. Nadam se da ćemo svi zajedno, agencije UN-a ali i domaće vlasti (prije svega lokalne vlasti) prepoznati zašto nam je potrebno više zaštićene teritorije – kazala je.

U BiH je manje od dva posto teritorije pod zaštitom. Uglavnom su to neki spomenici prirode, tri nacionalna parka i nekoliko parkova prirode. To su sve različite kategorije, ali je prostorno – planskom dokumentacijom u oba bh. entiteta planirano da bude povećan na 15 posto.

Program UN-a za okoliš globalni je pokrovitelj obilježavanja Svjetskog dana okoliša, koji će ove godine biti održan pod motom “Povezani s prirodom”.

(mi2.ba)