Home » Dnevne novosti » BiH » U Miljacku će danas biti pušteno 3.000 komada mlađi potočne pastrmke

U Miljacku će danas biti pušteno 3.000 komada mlađi potočne pastrmke

Sportsko ribolovno društvo (SRD) “Miljacka”, uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, danas će organizirati još jednu akciju poribljavanja rijeke Miljacke u njenom gornjem toku,na potezu od brane na Bentbaši do ušća rijeke Mošćanice.

Članovi udruženja će tom prilikom u Miljacku ubaciti 100 kilograma potočne pastrmke.

Sredstva za nabavku ribe osiguralo je Ministarstvo privrede KS, a radi se o 3.000 KM.

U pitanju je prva faza podrške tom društvu, jer su u narednom periodu planirane još dvije akcije poribljavanja, kada će se u rijeku ubaciti oko 3.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Potočna pastrmka je vrsta ribe koja ima svoje stanište u Miljacki, zbog čega se vrlo brzo prilagodi na uvjete života u njoj.

“Naše društvo poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi omogućilo ribolov, održalo nivo čistoće i uređenja korita u tom dijelu rijeke Miljacke i time potpuno uredilo tzv “ribolovne staze” namijenjene svim našim članovima, kojih u ovom trenutku ima 60, ali i drugim zaljubljenicima u taj sport”, kazao je predsjednik SRD “Miljacka” Kenan Hajdarević.

Dodao da je i da je do sada na toj rijeci, a u njihovoj organizaciji, održano pet memorijalnih ribolovnih kupova, kao i jedno kolo Spin lige Bosne i Hercegovine.

(FENA)