Home » Dnevne novosti » Mostar » U Mostaru održana „Večer sjećanja na Predraga Matvejevića“

U Mostaru održana „Večer sjećanja na Predraga Matvejevića“

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar organizovao je sinoć u Mostaru “Večer sjećanja na Predraga Matvejevića”, jednog od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Europe.

Uz prigodnu video projekciju Matvejevićevih sjećanja, intervjua i književnih djela, posjetitelji su se u Hotelu Bristol oprostili od ovog uvaženoga akademika.

Direktor Centra Safet Oručević kazao je u izjavi za medije kako “smo 2. februara izgubili velikog čovjek i velikog Mostarca, čija je velika duša ostala u rođenom Mostaru”.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku suradnju Alija Behram naglasio je kako će se Mostar s velikim poštovanjem sjećati Matvejevića koji je bio istinski prijatelj i neumorni suborac u obrani civilizacijskih tekovina.

Kompozitor Đelo Jusić kazao je kako mu je bila čast imati Matvejevića za prijatelja koji je bio Mostarac, ali i Mediteranac.

Predrag Matvejević umro je 2. februara u Zagrebu u 85. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen u Mostaru 1932. godine, Matvejević je bio jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana i Europe i jedan od najprevođenijih autora u svijetu.

Njegov “Mediteranski brevijar” preveden je na 23 jezika, a samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Pored ostaloga, Matvejević  je primio počasni doktorat u Francuskoj (Perpignan) i dva u Italiji (Genova, Trst), a 2002. godine dodijeljen mu je i počasni doktorat na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Bio je počasni član Centra za mir i multietničku suradnju Mostar koji mu je 2014. godine dodijelio nagradu Mimar mira.

U čast akademika Matvejevića, Centar za mir u ponedjeljak je na Starom mostu u Mostaru upriličio prigodan performans.

Tom prilikom izveden je instrumental Šantićeve ‘Emine’ na trubi za kojega je notni zapis napisao Đelo Jusić upravo za Matvejevića, a njegovom slikom ukrašena je i kula ‘Helebija’ na mostu.

(mi2.ba)