Home » AbrašMEDIA » U subotu izložba „Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti“

U subotu izložba „Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti“

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18.maja i Evropske noći muzeja 20./21. maj, Muzej Hercegovine organizuje izložbu „Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti“. Izložba će se održati u  Muzeju Hercegovine Mostar (odjel Interpretacijski centar-MUM, Ulica M.Tita br. 160) u subotu, 20.05.2017.godine, u 19:30 sati.

Izložba  sadrži tri povezana djela:

– faksimile najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne književnosti;
– štampane knjige faksimila bosanskih srednjovjekovnih rukopisa i dokumenata;
– knjige o srednjovjekovnoj bosanskoj književnosti;

U dužem vremenskom razdoblju na području historijske Bosne razvijana je i širena je pismenost o kojoj postoje brojni lapidarni natpisi, sačuvani diplomatički dokumenti i rukopisne knjige. Izuzimajući lapidarno epigrafsko nasljeđe, gotovo cijelo pisano bosansko nasljeđe je danas izvan zemlje u zbirkama širom svijeta (Vatikan, Bologna, Venezia, Monteprandone, Parma, Zagreb, Ljubljana, Beograd, Cetinje, Skoplje, Sofia, Plovdiv, St.Peterburg, Moscow, Wiena, Berlin i Dublin). Bosanski srednjovjekovni rukopisi su pretrpjeli sudbinu Bosne. Rukopisi se kao bosanski izdvajaju svojim jezikom, pismom, načinima izrade i namjenom. Kao takvi predstavljaju kulturno blago od najvišeg značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Kao i svake godine za Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja 2017 ICOM je objavio temu, a za ovu godinu ona glasi „Muzeji i sporne historije – govoriti o neizrecivom u muzejima“

Na izložbi će govoriti doc.dr. Lejla Žujo-Marić, odsjek za Bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

(AbrašMEDIA)