Home » Dnevne novosti » BiH » U tuzlanskom Domu za djecu bez roditeljskog staranja trenutno 54 djece

U tuzlanskom Domu za djecu bez roditeljskog staranja trenutno 54 djece

Nizom aktivnosti Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla obilježio je 50 godina uspješnog rada i djelovanja. Tim povodom, danas je promovisana i Monografija Doma 1967-2017 s ciljem ostavljanja budućim generacijama pisani trag o razvoju ove ustanove.

Kroz tuzlanski Dom za djecu bez roditeljskog staranja dosad je prošlo oko tri hiljade djece. Danas ih je ovdje 54. Najbolji pokazatelj rada ove ustanove jeste veliki broj njih koji su sada porodični ljudi s uspješnim karijerama. Trenutno je u toku transformacija ove ustanove.

Direktor JU “Doma za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla Amir Muharemović kazao je da su uspostavljena nova četiri servisa, a to su Prihvatilište, Materinski dom, Dnevni centar i Mobilni tim kako bi se proces transformacije zaokružio. Također je izrazio neophodnost uspostavljanja centra za savjetovanje i edukaciju.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je podršku ovom projektu, a cilj je poboljšati uslove za odrastanje, odgoj i socijalizaciju djece bez roditeljskog staranja.

Ministar za rad i socijalnu politiku TK Zoran Jovanović najavio je potpisivanje protokola o saradnji sa HHC organizacijom koja je aktivno uključena u rad ovog doma i koja s međunarodnim donatorima osigurava sredstva za proširenje djelatnosti.

Također, kako je naveo, bit će osiguran i jedan objekt koji će biti pretvoren u porodični dom, a u kojem će boraviti djeca.

Monografija Doma 1967-2017, koja objedinjava cjelokupan rad i napredak ove ustanove predstavljen je danas povodom obilježavanja 50 godina rada Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

(mi2.ba)