Home » Društvo » Antifašizam » UABNOR podnosi prijavu zbog ubistva franjevaca 1945. godine

UABNOR podnosi prijavu zbog ubistva franjevaca 1945. godine

Udruženje boraca i antifašista Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar radi na podnošenju prijave za ratne zločine za ubistvo sedam svećenika franjevaca, koje su partizanske snage počinile 14. februara 1945. godine, po oslobađanju grada od fašističkih snaga.

Ovo je u petak u Mostaru potvrdio predsjednik UABNOR- Mostar Sead Đulić.

“Na taj način želimo skinuti mrlju i otkloniti sve kontroverze, koje su zadnjih decenija u prvom planu kada se radi o Danu oslobođenja Mostara”, rekao je Đulić.

On je rekao da UABNOR pokušava doći do dokumentacije koju franjevci imaju o ubistvu sedam fratara 14. februara 1945. godine, koje su počinili partizani po ulasku u Mostar. Antifašisti smatraju da se treba raditi na suočavanju s prošlošću, a što nosi poruku i za današnje vrijeme.

“Ratni zločin ne zastarjeva. Ako je to tačno, nemam razloga ni da sumnjam ni da a priori vjerujem. Neka se istraži, neka se presudi”, rekao je Sead Đulić.

On je danas najavio šestodnevne sadržaje povodom 73. godišnjice od oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

“Planirane su posjete spomenicima, projekcije igranih filmova, promocije knjiga, svečane akademije, te pozorišne predstave. I ove godine godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma dočekujemo u konstantnoj atmosferi bujanja raznih oblika neofašizma, čak i u vlasti i u stranačkom djelovanju. Istovremeno, to nas uvjerava da obilježavanje ovakvih dana, djelovanje na razvijanju ideje antifašizma i pokazivanje mladim ljudima kud ih vodi retorika, u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima, je naša prvenstvena zadaća i zato ove godine i jeste ovoliko aktivnosti” zaključio je Đulić.

Iz mostarskog UABNOR-a su podsjetili i da su 14. februara oslobođeni i Mostar i Nevesinje, te da su od 6. februara do 17. marta 1945. godine hercegovačke, dalmatinske i prekomorske partizanske brigade protjerale neprijateljske snage preko Ivan-sedla.

(BHRT)