Home » Dnevne novosti » Svijet » Ukradeni podaci više od milijardu korisnika Yahooa

Ukradeni podaci više od milijardu korisnika Yahooa

Kompanija Yahoo je saopćila da je 2013. bila na meti informatičkog napada koji je pogodio “više od milijardu” korisnika i kojem je prethodio napad na 500 miliona njenih korisnika.

“Yahoo misli da je neovlaštena treća strana u augustu 2013. ukrala podatke povezane s više od milijardu korisničkih naloga”, saopćila je ta kompanija, pionir interneta.

Yahoo je rekao da među ukradenim informacijama o korisničkim nalozima mogu biti imena, e-mail adrese, brojevi telefona i datumi rođenja njegovih klijenata, premda tvrdi da podaci o njihovim kreditnim karticama i bankovnim računima nisu hakirani.

“Podatci o kreditnim karticama i bankovnim računima nisu pohranjeni u sistemu koji je napadnut”, ističe Yahoo u saopćenju.

Kompanija koja je zapala u velike finansijske teškoće misli da se ovaj novi napad “najvjerovatnije” razlikuje od velikog hakerskog napada koji je otkriven krajem augusta, ali je izveden 2014. i pogodio je 500 miliona korisnika.

Ovaj novi udarac događa se u najgore vrijeme za Yahoo, koji je krajem jula prodao Verizonu svoje glavne djelatnosti (Yahoo Mail, Yahoo News) za 4,8 milijardi dolara.

(Agencije)