Home » Društvo » UN potvrdio rezoluciju o Svjetskom danu pčela

UN potvrdio rezoluciju o Svjetskom danu pčela

Opća skupština UN-a u srijedu je u New Yorku na prijedlog Slovenije prihvatila rezoluciju kojom će se 20. maja svake godine obilježavati kao Svjetski dan pčela.

Tako će se na dan kada je rođen slavni slovenski pčelar i pčelarski pedagog Anton Janša, jedan od utemeljitelja modernog pčelarstva u Habsburškoj monarhiji, svjetska javnost jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela i drugih prirodnih oprašivača za čovječanstvo i održivu poljoprivredu, te pozivati odgovorne na konkretne aktivnosti za očuvanje pčela, objavila je slovenska vlada.

Rezolucija o svjetskom danu pčela prihvaćena je jednoglasno, a sponzoriralo je 115 država, među njima i sve članice Evropske unije.

Slovenija je prije tri godine na inicijativu nacionalnog pčelarskog saveza predložila tu ideju kroz svoje diplomatske kanale i uz podršku ministra poljoprivrede Dejana Židana.

On je u zgradi UN-a otvorio i prigodnu izložbu o slovenskom pčelarstvu i važnosti očuvanja pčela u nastojanju da se smanje gubici u biološkoj raznolikosti u svijetu i spriječi degradacija ekosustava u okviru svjetske agende za održivi razvoj do 2030. godine.

(Agencije)