Home » Dnevne novosti » UN: Za uklanjanje mina i bombi iz Iraka i Sirije potrebno 40 do 50 godina
Ilustracija (Foto: en.wikipedia.org)

UN: Za uklanjanje mina i bombi iz Iraka i Sirije potrebno 40 do 50 godina

Za uklanjanje mina, improviziranih eksplozivnih naprava i bombi iz Iraka i Sirije koje nisu eksplodirale, biće potrebno od 40 do 50 godina, saopćili su Ujedinjeni narodi povodom obilježavanja Međunarodnog dana podizanja svijesti o opasnosti od mina.

“Govorimo o decenijama posla za ove zemlje kako bi izgledale kao Evropa poslije Drugog svjetskog rata, gdje tu i tamo još nalazimo pojedine neeksplodirane naprave”, rekla je . Agnès Marcaillou, direktorka Službe za uklanjanje mina UN u utorak na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da njena kancelarija razmatra brojku od 170 do 180 miliona dolara godišnje za čišćenje područja, nad kojima je preuzeta kontrola od takozvane Islamske države u Iraku.

Naglasila je da ta brojka uključuje 50 miliona dolara godišnje, koliko je neophodno za uklanjanje oružja iz Mosula, prenosi AP.

Prema njenim riječima, učiniti Irak i Siriju sigurnim zahtijevat će “složen i sofisticiran napor ogromnih razmjera”, ali je to, smatra, moguće uraditi.

“Što je više sredstava dostupno, više timova ćemo moći da angažiramo, više ćemo moći da obučavamo iračke snage i druge. Ovo se završava kada se osnaži vlada Iraka da se sama brine o svojim problemima poput Francuza, Nijemaca i Britanaca posle Drugog svjetskog rat”, rekla je Marcaillou.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da pojača finansiranje ukoliko želi da se izbjeglice i interno raseljeni Iračani i Sirijici vrate i žive sigurno u svojim zemljama.

(FENA)