Home » Dnevne novosti » Mostar » Univerzitet „Džemal Bijedić“ obilježava 40. godišnjicu postojanja
Pravni fakultet, Univerzitet Džemal Bijedić

Univerzitet „Džemal Bijedić“ obilježava 40. godišnjicu postojanja

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru ove godine obilježava 40. godišnjicu svog postojanja i rada.

– Četrnaestog februara 1977. Univerzitet službeno je proglašen otvorenim, a održavanjem svečanih manifestacija na Univerzitetu opravdavamo njegovo postojanje – kazao je rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr. Sead Pašić u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je istaknuo kako je Univerzitet prvenstveno značajan za bošnjački narod te da bez adekvatnoga obrazovanja nema ni njegova opstanka. Napomenuo je kako na Univerzitetu, osim studenata iz Hercegovine, studiraju i studenti iz Srednje Bosne.

Rektor je podsjetio kako Univerzitet “osluškuje” tržište i nastoji ponuditi nove studijske profile koji će biti značajni za mlade ljude.

-Tako je ove godine na Pravnom fakultetu Univerziteta planiran doktorski studij – Europsko pravo, a na Građevinskom -Studij geodezije – napomenuo je Pašić.

Prorektorica za nastavno–znanstvena pitanja prof. dr. Vahida Žujo istaknula je kako je od rata do danas diplome na ovom Univerzitetu steklo 12.000 studenata, te oko 150 doktora znanosti.

– Danas Univerzitet broji oko 5.000 studenata koji studiraju na 26 studijskih programa prvog ciklusa, dvadeset studijskih programa drugog ciklusa i tri studijska programa na trećem ciklusu – navela je Žujo.

U trendu su, dodala je, četiri interdisciplinarna studijska programa: Poslovna informatika, Dizajn interijera, Studij zdravstvene njege i doktorski studij Politehnika.

Također, zadnjih deset godina u infrastrukturu Univerziteta investirano je više od 10 miliona maraka vlastitih sredstava i izgrađeno oko 12.000 metara četvornog prostora, rečeno je na konferenciji u Mostaru.

Trenutno je u toku rekonstrukcija prometne infrastrukture te izgradnja modernog Studentskoga doma koji će financirati grad Antalija.

Program obilježavanja 40. godišnjice Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru počinje u ponedjeljak, 6. februara, u 11:00 sati prijemom 50-ak penzionisanih uposlenika kod rektora Univerziteta.

U srijedu, 8.2., U Centru za kulturu u 19 sati predviđena je promocija monografije Univerziteta te izložba izdavačke djelatnosti i dokumentarne građe.

Ma Nastavničkom fakultetu, u četvrtak, 9. 2., planirana je prezentacija više od 300 publikacija u izdanju Univerziteta 2016. godine, dok je svečana promocija i dodjela 630 diploma diplomantima i magistrantima predviđena 11. 2. u 11 sati u sportskoj dvorani u Sjevernom logoru.

Glavni događaj je 14. 2., svečana akademija koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu Mostar.

Istu večer održat će se cjelovečernji koncert Divanhana. U četvrtak 16. 2. predviđena je prezentacija domaćih i međunarodni projekata, a godišnjica obilježavanja će se završiti promocijom 32 doktora znanosti Univerziteta, 18. 2. u 11 sati.

(FENA)