Home » AbrašMEDIA » VIDEO: Konferencija za medije Mreže “Naše društvo” u OKC Abrašević
foto: www.abrasmedia.info

VIDEO: Konferencija za medije Mreže “Naše društvo” u OKC Abrašević

Mreža “Naše društvo” održala je danas konferenciju za medije, u OKC Abrašević, na kojoj je prezentovala nove informacije vezane za komunalni nered u Gradu Mostaru i šutnju administracije.

Prezentaciju su održali Husein Oručević i Marin Bago.

Početkom ljeta inicijativa je pokušala da iskomunicira nekoliko stvari sa određenim institucijama u Mostaru, vezano za komunalne aktivnosti, komunalno djelovanje, odnosno komunalne poslove. Tako je upućen set pitanja koja su vezana za održavanje čistoće grada i zelenih površina različitim insitucijama, od gradonačelnika preko Odjela za gospodarstvo, inspekciju i komunalne poslove, Odjela za financije, Komunalno te javnim preduzećima “Komos” i “Parkovi”.

Oručević je podsjetio kako su se pitanja postavljala na onovu Zakona o slobodi informisanja, na koje je potrebno odgovoriti u periodu od 15 dana, a na čije se odgovore zapravo čekalo i po tri mjeseca. U međuvremenu uslijedilo je upućivanje “požurnice”, te obraćanje ombudsmanu nakon čega su neki odgovori i dobiveni.

Marin Bago predstavio je odgovore koji su stigli od gradonačelnika, ombudsmana ili inspektorijata upravitelja.

Jedno od prvih pitanja je Zajednički komunalni plan potrošnje, tj. dokument u kojem piše što se čisti, kada, kako, dinamika i iznos novca. Tražen je Zajednički komunalni plan potrošnje za 2017. godinu kako bi se utvrdilo na šta se troše sredstva, mehanizam kontrole i sl.

“Odgovore koje smo dobili, bolje da nismo dobili. Postojao je tračak nade da to ipak nešto funkcionira, međutim dokumenti koje smo dobili zaista izazivaju frustraciju.

Recimo, prvi odgovor je bio da nema programa Zajedničkog komunalnog plana potrošnje, da se radi po starom Komunalnom programu iz 2016. godine. To nije moguće niti je normalno. Ne možete kopati istu rupu, posaditi isto drvo…”, rekao je Marin Bago.

Drugo pitanje se odnosilo na katastar zelenih površina, da se vidi kakvim se površinama raspolaže, gdje su one, kako se održavaju i kako se troše novci.

“Od nadležnog odjela smo dobili, Odjel za privredne, komunalne i inspekcijske poslove, informaciju da ne raspolaže zelenim katastrom, a isti bio morao posjedovati Odjel za urbanizam, kao i katastar grada Mostara, te smo upućeni na njih.

Ovo je nebuloza gdje odjel koji je zadužen za održavanje i uljepšavanje zelenih površina nema katastar nikako. Dakle odjel zadužen za to nema pojma gdje su zelene površine.”, rekao je Bago.

U Zakonu o komunalnim djelatnostima jasno se kaže da se Zajednički komunalni plan potrošnje donosi krajem godine za iduću, jer je jako važna stavka u budžetu, odnosno oko 20% ukupnog budžeta Mostara. Iz dobivenih dokumenata jasno se vidi da nema nikakvog plana, reda ni zakona, navedeno je na konferenciji.

Na pitanje o ugovorima sa komunalnim preduzećima stigao je odgovor da su ugovori davno potpisani i da vrijede još uvijek. Međutim, zakon kaže drugačije. Svake godine se mora obnavljati ugovor i vrlo je jasno da preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti u Mostaru nemaju ugovor ni sa Gradom ni sa građanima.

“Na primjer, mi svi ovdje možemo kupiti kamione, voziti smeće i ispostavljati račune ljudima, to je ta razina na kojoj se nalazimo sada. Dakle, poduzeća koja obavljaju djelatnost u biti to rade nelegalno”, rekao je Bago.

Iz mreže nevladinih organizacija iz Mostara “Naše društvo” najavili su podnošenje kaznenih prijava protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića i još trojice djelatnika Gradske uprave Grada Mostara, ukoliko do Nove godine ne donesu plan zajedničke komunalne potrošnje za 2018. godinu, kao i operativne i dinamičke planove za 2018. i 2016. godinu.

Cijelu konferenciju za medije pogledajte u našem video prilogu.

(AbrašMEDIA)