Home » Dnevne novosti » Region » Više od 318.000 osoba u Srbiji posjeduje lovačko oružje

Više od 318.000 osoba u Srbiji posjeduje lovačko oružje

Više od 318.000 osoba u Srbiji posjeduje lovačko oružje, a u Nišu takvo oružje ima skoro 8.900 stanovnika, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova do kojih su došli Centar za istraživanje javnih politika iz Beograda i Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša.

Prema riječima istraživača Centra za razvoj civilnih resursa iz Niša Filipa Stojanovića, podaci MUP-a takođe govore da više od 168.000 osoba ima dva ili više komada oružja, a sa dva ili više komada oružja je 4.500 Nišlija.

“Istraživanje je pokazalo da lica koja poseduju oružje smatraju to delom naše tradicije i statusnim simbolom”, rekao je Stojanović na tribini u Medija i reform centru u Nišu, čija je glavna tema bila bezbednost građana.

Stojanović je kazao da kao razloge za posedovanje oružja građani navode i ličnu bezbjednost, kolekcionarstvo, ljubav prema oružju i lov i streljaštvo. U toku kampanja za predaju oružja koje su organizovane u protekle tri godine, Policijska uprava u Nišu prikupila je 159 komada oružja, a u cijeloj Srbiji prikupljeno je 10.059 komada, naveo je Stojanović. On je kazao da građani, kao jedan od razloga za predaju legalnog oružja, navode visoke poreze za držanje oružja, dok se poreske olakšice i amnestija navode kao dobar stimulans za predaju ilegalnog oružja.

Stojanović je rekao da podaci MUP-a govore da je u posljednjih pet godina u Nišu pravosnažno osuđeno 385 osoba zbog nedozvoljenog držanja, nošenja ili prometa oružja i eksplozivnih materija. Rezultati istraživanja pokazuju da rasprostranjenost vatrenog oružja direktno ugrožava bezbjednost pojedinca, porodice i zajednice, naglasio je Stojanović.

On je kazao da je preporuka Centra za istraživanje javnih politika i Centra za razvoj civilnih resursa da u tekstu nove Strategije za bezbjednost grada Niša koja bi uskoro trebalo da bude usvojena, budu predviđene konkretne aktivnosti za bezbednu i odgovornu upotrebu vatrenog oružja. Istraživanje koje su obavile pomenute dvije nevladine organizacije dio je projekta “Građani na straži: Učešće javnosti i lokalizacija sektora bezbednosti” koji se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

(BETA)